ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισμα. Ποιες τροφές περιορίζουν την όρεξη και ποια είδη γυμναστικής μειώνουν την πείνα

Αδυνάτισμα. Ποιες τροφές περιορίζουν την όρεξη και ποια είδη γυμναστικής μειώνουν την πείνα

Στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η όρεξη για φαγητό, η οποία προβάλλει σθεναρή αντίσταση. Υπάρχουν όμως τρόποι να την περιορίσουμε, ώστε να φτάσουμε λιγότερο επίπονα στο στόχο μας.

Όσον αφορά την διατροφή, η οποία πρέπει να είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε θερμίδες, υπάρχουν τροφές, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν επιπλέον στην καταστολή της γκρελίνης, που ρυθμίζει την όρεξη.

Καυτερά φαγητά: Η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς συμβάλλει στην καταστολή της όρεξης και ενισχύει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να “καίτε» περισσότερες θερμίδες. Η καψαϊκίνη βρίσκεται στο πιπέρι και όλες τις ποικιλίες καυτερών πιπεριών.

Μέντα: Σύμφωνα με έρευνα, όσοι μύριζαν άρωμα μέντας κάθε δύο ώρες επί πέντε ημέρες, έπαιρναν συνολικά 1.800 λιγότερες θερμίδες και αξιολόγησαν το επίπεδο της πείνας τους ως αρκετά χαμηλότερο, συγκριτικά με όσους δεν εκτέθηκαν στο άρωμα μέντας.

Μήλα: Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της όρεξης. Ο συνδυασμός πηκτίνης και διαλυτών φυτικών ινών τα καθιστά ιδανικό σνακ για να μειώσουμε την όρεξη για φαγητό αλλά και για να μειώσουμε την ποσότητα, που θα φάμε.

Ρόδι: Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού και βελτιώνει τη γεύση όλων των τροφίμων. Επιπλέον, το ρόδι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, μανιτάρια, ξηροί καρποί,γαλακτοκομικά : Το σώμα καίει περισσότερη ενέργεια, όταν επεξεργάζεται την πρωτεΐνη, παρά όταν επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Μ΄ένα λόγο, η διαδικασία πέψης της πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις πιο γρήγορα, βοηθώντας να τρώμε λιγότερο.

Πράσινο τσάι: Επηρεάζει δύο σημαντικές ορμόνες, τη νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη, οι οποίες ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι δύο αυτές ορμόνες λέγονται κατεχολαμίνες και είναι γνωστές για την ικανότητά τους να καταστέλλουν την όρεξη.

Διαφήμιση

Σπόροι chia: Είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες, γι’ αυτό χορταίνουν και μειώνουν την όρεξη. Μπορούμε να τους προσθέσουμε στο γιαούρτι, στη βρόμη και στους χυμούς. Επίσης, άλλες τροφές πλούσιες σε διαλυτές ίνες είναι τα όσπρια, η βρόμη, τα σπαράγγια και ο λιναρόσπορος.

Νερό: Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα βοηθά να ελέγξουμε την όρεξη μας. Αν βρίσκετε μονότονη την κατανάλωση σκέτου νερού, μπορείτε να προσθέσετε δύο φέτες εσπεριδοειδών ή αγγουριού για να ενισχύσετε τη γεύση του.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Βασικός σύμμαχος είναι και η γυμναστική. Όλα τα είδη; Όχι, αποφαίνονται οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι άλλα είδη άσκησης αυξάνουν την όρεξη και άλλα την καταστέλλουν.

Πρόσφατη έρευνα μέτρησε τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της όρεξης, στα διαφορετικά είδη άσκησης. Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες κανονικά γεύματα μετά την άσκηση, ζητώντας να αξιολογήσουν τα επίπεδα της πείνας τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, όσο πιο έντονη και μακράς διάρκειας ήταν η άσκηση, τόσο περισσότερο καταστέλλονταν τα επίπεδα γκρελίνης.

Για παράδειγμα, όσοι έτρεξαν για 90 λεπτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μία ώρα μετά την άσκηση, σε σχέση με όσους έκαναν χαλαρό τζόκινγκ. Επίσης, ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι για περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η σχέση άσκησης και πείνας. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, θα πρέπει να ασκείται σε επίπεδα πάνω από το 75% του μέγιστου καρδιακού του ρυθμού, καθώς και να προσέχει την διατροφή του. Μάλιστα, η καταστολή της γκρελίνης μετά από έντονη άσκηση, ακόμα και μικρής διάρκειας, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες.

valueforlife

Διαφήμιση
TAGS:
#άρωμα
#γεύση
#γιαούρτι
#γυμναστική
#διαδικασία
#διατροφή
#ενέργεια
#επιστήμονες
#έρευνες
#ερευνητές
#θερμίδες
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#κοτόπουλο
#μανιτάρια
#μεταβολισμό
#μοσχάρι
#νευρικό σύστημα
#ορμόνες
#οφέλη