ΥΓΕΙΑ

7 μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

7 μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Ο μαστός, εκτός από στιβαρό και αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας, είναι ένα ευαίσθητο όργανο το οποίο θέλει προσοχή και όχι φόβο. Και όσο περισσότερη ενημέρωση έχουν οι γυναίκες, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο νόσησης. Ο καρκίνος του μαστού δημιουργεί σίγουρα φόβο και προβληματισμό, όμως ας δούμε τι ισχύει πραγματικά, πόσο υποψιασμένες πρέπει να είμαστε και που φθάνει ο μύθος και η πραγματικότητα.

Ο γενικός χειρουργός, εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού Σταύρος Τσιριγωτάκης, μας μιλάει για 7 μύθους και 7 αλήθειες γύρω από το θέμα:

1) Μύθος

Ψηλαφάτε ένα ογκίδιο στο στήθος σας, αυτό σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος. Αλλά αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας, δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσετε. Ο μαστολόγος σας μπορεί, να συστήσει εξετάσεις για να καθοριστεί εάν αυτό χρειάζεται διερεύνηση, ανπρέπει να αφαιρεθεί ή όχι.

Αυτοεξετάζετε μηνιαίως τους μαστούς σας και έχετε επικοινωνία με το γιατρό σας, για ετήσια κλινική εξέταση του μαστού, μαστογραφία και υπερηχογράφημα.

2) Μύθος

Οι άνδρες δεν παθαίνουν καρκίνο του μαστού, αυτός αφορά μόνο τις γυναίκες.

Αλήθεια

Το αντίθετο μάλιστα, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 2.190 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 410 θα πεθάνουν, στις ΗΠΑ. Ενώ το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι μικρό, οι άνδρες θα πρέπει επίσης να ελέγχετε το στήθος σας σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνοντας μια αυτοεξέταση, στο ντους και να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στο γιατρό σας.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες συνήθως ψηλαφάται σαν ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή και τη θηλαία άλω. Οι άνδρες έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τις γυναίκες, κυρίως λόγω του ότι η ευαισθητοποίηση των ανδρών είναι μικρότερη.

3) Μύθος

Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια

Η μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού) παραμένει προς το παρόν ο χρυσός κανόνας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, “Τα οφέλη της μαστογραφίας, αντισταθμίζουν σχεδόν πάντοτε τον κίνδυνο ζημίας από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Οι μαστογραφίες απαιτούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος βλάβης, από αυτή την έκθεση σε ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλός».

Οι διεθνείς κατευθηντήριες οδηγίες, είναι ένας ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες, που ξεκινά στην ηλικία των 40 χρόνων.

Επτά μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Διαφήμιση

4) Μύθος

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνου του μαστού, τότε θα εμφανίσετε κι εσείς.

Αλήθεια

Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε μια υψηλότερη ομάδα κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Στατιστικά μόνο το 10% περίπου των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας αυτής.

5) Μύθος

Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.

Αλήθεια

Δεν μπορεί να μεταδοθεί ο καρκίνος του μαστού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ο καρκίνος του μαστού είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και πολλαπλασσιασμού των κυττάρων τα οποία αρχίζουν να εξαπλώνονται μέσα στο μαστό και από εκεί σε άλλα όργανα μέσα στον σώμα. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με την άσκηση, με ένα υγιεινο τρόπο ζωής, με το να είσαστε ενημερωμένη για τους παράγοντες κινδύνου, και με ένα σχέδιο έγκαιρης διάγνωσης, έτσι ώστε αν εμφανιστεί να διαγνωστεί νωρίς.

6) Μύθος

Αν τα ογκογονίδια BRCA1 ή BRCA2 ανιχνεύονται μεταλλαγμένα στο DNA σας, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ , αναφορικά με τις οικογένειες που είναι γνωστό ότι φέρουν μεταλλαγμένα τα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, “δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα σε αυτές οικογένειες έχει μεταλλαγμένα αυτά τα γονίδια (BRCA1 ή BRCA2). Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα που έχει μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, θα αναπτύξει καρκίνο μαστού ή / και ωοθηκών. Όμως μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μια μετάλλαξη στο BRCA1 ή BRCA2 έχει περίπου 5-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μια γυναίκα που δεν έχει μια τέτοια μετάλλαξη. Για τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να γίνουν, για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη ορμονικής θεραπείας ή μια χειρουργική προσέγγιση, που είναι η προφυλακτική μαστεκτομή με ταυτόχρονη ανάπλαση των μαστών (Αντζελίνα Τζολί).

Επτά μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

7) Μύθος

Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Ο κ. Tσιριγωτάκης Σταύρος, είναι γενικός χειρουργός, εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)

Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society)

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνδρες
#γονίδια
#γυναίκα
#γυναίκες
#δόσεις
#ενημέρωση
#ηλικία
#καρκίνου
#μέτρα
#Οδηγίες
#οικογένειες
#οφέλη
#ποσοστό
#σώμα
#χρόνο