ΥΓΕΙΑ

6 συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

6 συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία και καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση. Μάθετε σχετικά με τα 6 σημαντικά σημάδια που πρέπει να προσeξετε σ’ αυτό το άρθρο!

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του δέρματος έχει αυξηθεί με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Επηρεάζει συχνά άτομα άνω των 50 ετών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι νεότεροι άνθρωποι δεν διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του.

Ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται με τη συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ακτίνες του ηλίου, αλλά μπορεί να προκληθεί και από αλλαγές στο DNA στα επιθηλιακά κύτταρα.

Άσχετα με το γεγονός πως είναι ένα από τα πιο συχνά είδη καρκίνου, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί και προοδεύσει και μπορούμε να λάβουμε έγκαιρη διάγνωση ευκολότερα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι της ποικιλίας μη μελανώματος. Αυτοί μπορούν να ελεγχθούν πιο αποδοτικά επειδή δεν προκαλούν αλλαγές στην κυτταρική βάση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πιθανά συμπτώματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το κλειδί για την αποφυγή μιας περισσότερο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στη συνέχεια θα συζητήσουμε για τα 6 σημάδια τα οποία δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Εμφάνιση ελιών

Η εμφάνιση νέων ελιών, ειδικά με ακανόνιστα μεγέθη, είναι ένα από τα κύρια σημάδια του καρκίνου του δέρματος.

Συνήθως τραβούν την προσοχή γρήγορα καθώς εμφανίζονται ξαφνικά με αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά στο μέγεθος, το χρώμα και την υφή.

Ενώ κάποιες μπορεί να φαίνονται σαν κόκκινα σημάδια, άλλες έχουν χοντρή υφή και είναι σκούρες.

2. Αλλαγές στις υπάρχουσες ελιές

Οι αλλαγές στις υπάρχουσες ελιές δε θα πρέπει να αγνοούνται. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, δώστε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές συμβούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει τον “κανόνα του αλφάβητου” ή “ΑΟΧΔΕ”, αναφερόμενοι σε σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

  • Α για ασυμμετρία: Αναφέρεται σε ελιές όπου η μισή δεν ταιριάζει με την άλλη μισή.
  • Ο για όρια: Οι άκρες των ελιών φαίνονται ακανόνιστες, αλλοιωμένες ή προσδιορίζονται δύσκολα.
  • Χ για χρώμα: Οι ελιές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο χρώμα. Μπορεί να γίνουν πιο σκούρες, να αναπτύξουν μια ποικιλία χρωμάτων ή να αποχρωματιστούν. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε και διάφορες αποχρώσεις όπως μπλε, κόκκινο, ροζ ή γκρι.
  • Δ για διάμετρο: Τα μελανώματα μπορούν να έχουν έως και 6 χιλιοστά διάμετρο. Κάποιες φορές μπορεί να φαίνονται μικρότερα.
  • Ε για εξόγκωμα: Η επιφάνεια της ελιάς μπορεί να παρουσιάζει εξόγκωμα ή να είναι ακανόνιστη.

3. Πληγές που δεν επουλώνονται

Διαφήμιση

6 συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε, πληγές που δεν επουλώνονται

Όταν τα κύτταρα του δέρματος είναι υγιή, η επιδερμίδα έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί και να επουλώσει τραύματα ή πληγές σε μικρή χρονική περίοδο.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν τα κύτταρα του δέρματος γίνονται κακοήθη. Οι επουλωτικές τους ικανότητες ελαττώνονται και ακόμη και οι μικρότερες πληγές επουλώνονται πλήρως με δυσκολία.

Αν παρατηρήσετε ανοιχτές πληγές ή πληγές που δεν επουλώνονται μετά από κάποιο διάστημα, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του δέρματος.

4. Σημάδια που απλώνονται

Η εμφάνιση σημαδιών στο δέρμα μπορεί να γίνει εξαιτίας πολλαπλών εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται μπορεί να υποδείξει αν σχετίζονται με αυτό το είδος καρκίνου.

Για παράδειγμα, αν αρχίσουν να απλώνονται σημάδια από την ελιά στη γύρω περιοχή, είναι σημαντικό να τα ελέγξετε. Μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές στην υγεία των κυττάρων σας.

5. Κοκκινίλα και πρήξιμο

6 συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε, κοκκινίλα

Τα κακοήθη κύτταρα πυροδοτούν μια φλεγμονώδη αντίδραση η οποία μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στις ελιές όσο και στην περιοχή γύρω τους.

Αυτό συμβαίνει συνήθως πέρα από τα όρια της ελιάς και συνοδεύεται από κοκκινίλα και συμπτώματα όμοια με εκείνα των κοινών ερεθισμών του δέρματος.

Ωστόσο, αντίθετα από το τελευταίο, είναι επίμονη και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

6. Ευαισθησία και πόνος

Και άλλες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ευαισθησία, αλλά μπορούν να συμβούν και εξαιτίας αυτού του είδους τον καρκίνο.

Ένας γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει τα σημάδια ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης όπως επαναλαμβανόμενη φαγούρα, πόνος στο άγγιγμα και ερεθισμός.

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως για να προσδιορίσετε αν σχετίζονται με αυτή την ασθένεια.

Να θυμάστε, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γρήγορη
#δέρμα
#ελιά
#επιδερμίδα
#θεραπεία
#θεραπείες
#καρκίνου
#περιοχή
#υγεία