Η καρδιά είναι το ζωτικότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Οι διαταραχές της καρδιάς οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και καρδιαγγειακή νόσο και αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Πολλές διαταραχές αφορούν την ίδια την καρδιά, ενώ άλλες σχετίζονται με παθολογία των μεγάλων αγγείων που συνδέονται άμεσα με αυτή καθώς και με τη συσχέτιση της με άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Ακολουθούν οι πέντε πιο κοινές παθήσεις της καρδιάς και τα προειδοποιητικά τους συμπτώματα, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό.
Στεφανιαία νόσος: Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του. Ο όρος “στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση αυτών των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους. Εξαιτίας της στενώσεως, ο καρδιακός μυς δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα –ιδιαίτερα σε καταστάσεις που αυτός έχει αυξημένες ανάγκες- και έτσι προκαλείται η “μυοκαρδιακή ισχαιμία». Οι αρτηρίες φράζουν λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος και πολλοί ασθενείς δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα μέχρι να εκδηλωθεί σημαντική απόφραξη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, πόνο στο στήθος ή ακόμα και καρδιακή προσβολή. Αυτά είναι τα σιωπηλά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής.
Βαλβιδοπάθεια: Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις κύριες βαλβίδες, οι οποίες ανοίγουν και κλείνουν σαν πόρτες για τον έλεγχο της ροής του αίματος. Συνήθως είναι πολύ εύκαμπτες, όταν όμως ασβεστοποιούνται, γίνονται στενές και δύσκαμπτες, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Παράλληλα δεν μπορούν να κλείσουν σωστά, προκαλώντας διαρροή αίματος πίσω στην καρδιά.
Έμφραγμα: Εκδηλώνεται όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στην καρδιά, συνήθως λόγω θρόμβου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στις ωμοπλάτες, πόνο ή δυσφορία στο λαιμό και τη γνάθο, πόνο στον αριστερό βραχίονα, δύσπνοια, ζάλη, κόπωση, εφίδρωση, αίσθηση επικείμενου θανάτου.
Αρρυθμία: Η καρδιά έχει συνήθως το δικό της φυσιολογικό ρυθμό χτύπων. Όταν όμως χτυπά πολύ αργά (λιγότεροι από 60 χτύποι ανά λεπτό), πολύ γρήγορα (πάνω από 100 χτύποι ανά λεπτό), ή ακανόνιστα, μπορεί να έχετε αρρυθμία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά και να χρειαστεί να ακολουθήσετε θεραπεία με φάρμακα ή βηματοδότη.
Περικαρδίτιδα: Η καρδιά περιβάλλεται από ένα λεπτό ινώδη υμένα, το περικάρδιο. Η φλεγμονή του περικαρδίου λόγω λοίμωξης, επέμβασης στην καρδιά, εμφράγματος, καρκίνου ή αυτοάνοσης ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, χαμηλό πυρετό ή αυξημένους παλμούς. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, στεροειδή ή αντιβιοτικά.