To μακιγιάζ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του μεγαλύτερου ποσοστού των γυναικών ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγελματικής θέσης ή εθνικότητας. Η γυναίκα είναι γυναίκα και θέλει να δείχνει όμορφη ανά πάσα στιγμή της μέρας ή της νύχτας. Τι συμβαίνει όμως όταν κάνει τραγικά λάθη που μπορεί να της κοστίσουν ακριβά;
1. Πρέπει να πετάξεις τη μάσκαρα σου μόνο όταν το βουρτσάκι αρχίζει να στεγνώνει.
Σίγουρα πρέπει να την πετάξεις τότε, αλλά καλό είναι να την πετάξεις και μετά από τρεις μήνες ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η μάσκαρα αποτελεί ένα από τα σίγουρα προϊόντα που μπορούν να σου προκαλέσουν μόλυνση στα μάτια. Το βουρτσάκι έρχεται σε πολύ στενή επαφή με τα μάτια σου και στη συνέχεια επιστρέφει πάλι στο σκοτεινό και ζεστό σωληνάριο, που αποτελεί ιδανικό μέρος για να αναπαραχθούν βακτήρια!
2. Ανεβοκατεβάζοντας το βουρτσάκι της μάσκαρα, παίρνεις μεγαλύτερη ποσότητα.
Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά έτσι κάνεις τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ανεβοκατεβάζοντας το βουρτσάκι επιτρέπεις στον αέρα να εισχωρήσει στη συσκευασία με αποτέλεσμα να ξηραίνεται και να χαλάει η μάσκαρα! Επιπλέον, περισσότερος αέρας σημαίνει περισσότερα παγιδευμένα βακτήρια στο σωληνάριο της μάσκαρα, άρα περισσότερες πιθανότητες για μόλυνση στα μάτια.
3. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να κοιμάσαι φορώντας το μακιγιάζ σου.
Μέγα ψέμα! Απορώ ποιος τρελός και ανίδεος έχει αναφέρει κάτι τέτοιο έστω σε μία γυναίκα! Το μακιγιάζ σταματάει την αναδόμηση και την εφίδρωση του δέρματος, η οποία επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του ύπνου, αφού κλείνει τους πόρους και δεν τους αφήνει να “αναπνεύσουν».
4. Το makeup προκαλεί σπυράκια και ακμή.
Είναι κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα. Τα προϊόντα μακιγιάζ αυτά καθαυτά δεν ευθύνονται για τις διάφορες αντιδράσεις της επιδερμίδας. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές, οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται σε βακτήρια που αναπτύσσονται στο makeup, ως αποτέλεσμα της κακής συσκευασίας ή κακής υγιεινής. Για την πρόληψη της ακμής λοιπόν, καλό είναι να πλένεις τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ τακτικά, να πετάς τα προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει και να μην κοιμάσαι φορώντας makeup.
5. Το makeup δεν λήγει – μπορείς απλά να το χρησιμοποιήσεις μέχρι να τελειώσει.
Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, στα περισσότερα από αυτά, υπάρχει τυπωμένο στη συσκευασία τους, ένα σύμβολο που δηλώνει τη διάρκεια ζωής τους. Από την στιγμή που θα ανοίξεις το προϊόν, εισέρχονται σε αυτό αέρας και βακτήρια και τότε είναι που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη λήξη του.
6. Δεν χρειάζεται να πλένεις τα πινέλα σου εάν τα χρησιμοποιείς μόνο για τον εαυτό σου.
Τα βακτήρια δεν κάνουν διακρίσεις, αν μόνο εσύ χρησιμοποιείς τα πινέλα σου ή αν τα χρησιμοποιούν και άλλα άτομα, για να αναπτυχθούν. Τα πινέλα έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες και πολλά προϊόντα. Όσο περισσότερο τα αφήνεις βρώμικα, τόσο πιο πολύ αναπτύσσονται τα βακτήρια, το οποίο δεν κάνει μόνο κακό στην επιδερμίδα σου, αλλά επηρεάζει και τον χρόνο ζωής των πινέλων σου.
7. Τα προϊόντα μακιγιάζ δεν βρωμίζουν, παρά μόνο τα πινέλα.
Η πραγματικότητα είναι πιο τρομακτική απ’ όσο νομίζεις. Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να χαλάσουν προτού καν λήξουν, εάν δεν τα προσέχεις. Τα βακτήρια αναπτύσσονται κυρίως σε ζεστούς και σκοτεινούς χώρους, επομένως το makeup, ειδικά τα υγρά προϊόντα, είναι το ιδανικό μέρος γι’ αυτά. Αυτό, σε συνδυασμό με το μη αποτελεσματικό καθαρισμό των πινέλων, οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων με γρηγορότερους ρυθμούς.
8. Είναι καλό να φοράς αδιάβροχη μάσκαρα όλη την ώρα.
Αν δεν είναι απαραίτητο να φοράς αδιάβροχη μάσκαρα, τότε καλό είναι να την αποφεύγεις. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην αδιάβροχη μάσκαρα στεγνώνουν και έτσι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να την αφαιρέσεις από τις βλεφαρίδες στο τέλος της μέρας. Επομένως, το υπερβολικό τρίψιμο καθώς ξεβάφεσαι, κάνει τις βλεφαρίδες σου πιο αδύναμες και πιο εύθραυστες.
9. Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν βάση για το makeup.
Ενώ και τα δύο προϊόντα ενυδατώνουν, η βάση προσώπου ή αλλιώς το primer χρησιμοποιείται ως βάση για το makeup, το κονσίλερ και άλλα παρόμοια προϊόντα. Οι κρέμες χρησιμεύουν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας από την οποία και απορροφούνται, σε αντίθεση με το primer που “κάθεται» πάνω στην επιδερμίδα ώστε να δημιουργήσει μία λεία βάση για το makeup.
10. Πρέπει να αγοράζεις makeup, δοκιμάζοντας το στον καρπό του χεριού σου.
Είναι πολύ απλό και πιστεύω το καταλαβαίνεις και στην πράξη ότι αποτελεί μεγάλο μύθο. Οι καρποί των χεριών δεν εκτίθενται στον ήλιο τόσο πολύ όσο το πρόσωπο σου. Έτσι, ενώ ο τόνος του makeup μπορεί να ταιριάζει με την απόχρωση του καρπού σου, στην πραγματικότητα δεν είναι ο καρπός το μέρος όπου φοράς makeup. Το κατάλληλο σημείο για να βρεις τον σωστό τόνο είναι κατά μήκος του σαγονιού σου, όπου το makeup πρέπει να φαίνεται ίδιο ή σχεδόν ίδιο με την επιδερμίδα σου.
11. Μπορείς να εφαρμόσεις το concealer, προτού βάλεις makeup.
Λάθος και πάλι λάθος. Αντιθέτως, θα πρέπει να βάζεις πρώτα makeup και στη συνέχεια concealer, εάν χρειάζεται. Το makeup έχει σαν σκοπό να κάνει την επιδερμίδα σου να δείχνει ομοιόμορφη και να καλύπτει τις περισσότερες ατέλειες του προσώπου. Το concealer θα πρέπει να χρησιμοποιείται έπειτα, για εκείνες τις περιοχές που δείχνουν πιο δύσκολες στην κάλυψη, όπως οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρησιμοποιείς περισσότερο προϊόν απ’ όσο χρειάζεσαι κι έτσι το μακιγιάζ σου δείχνει πιο φυσικό και πιο ελαφρύ.
12. Το κόκκινο κραγιόν δεν πηγαίνει σε όλες.Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, υπάρχει μία απόχρωση του κόκκινου για την καθεμιά μας εκεί έξω. Το όλο θέμα είναι να ανακαλύψεις ποιος τι υπότονος σου ταιριάζει – ψυχρός, ζεστός ή ουδέτερος. Κάθε επιδερμίδα έχει διαφορετική απόχρωση κι ως εκ τούτου, δεν γίνεται κάθε απόχρωση του κόκκινου να ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες. Επιπλέον, το χρώμα των μαλλιών σου, αλλά και των ματιών σου αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου κόκκινου κραγιόν.