ΥΓΕΙΑ

11 σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να γνωρίζετε

11 σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να γνωρίζετε

Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει έντονα συμπτώματα. Περίπου στο 40% των ασθενών που είχαν καρκίνο του πνεύμονα, η διάγνωση έγινε αφότου είχε προχωρήσει αρκετά η ασθένεια. Μάλιστα στο ένα τρίτο των ασθενών, ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνώσθηκε στο 3ο στάδιο. Σε αυτό το κείμενο θα βρείτε ποιά είναι τα αρχικά συμπτώματα, πως να τα αναγνωρίσετε και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η έγκαιρη διάγνωση.

Επίμονος βήχας

Να είστε προσεκτικοί αν ο βήχας κρατάει πιο πολύ απο το συνηθισμενο. Οταν εχετε ίωση ή κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, ο βήχας θα φύγει μετά απο μία ή δυο βδομάδες. Απο την αλλη, επιμονος βηχας που δεν σταματαει μπορει να είναι σημαδι καρκίνου του πνεύμονα. Για αυτό άμα βήχετε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, είτε με φλέγμα είτε όχι, μην νομίζετε οτι είναι απλά ένα κρύωμα αλλά επισκεφτείτε τον γιατρό σας που θα κοιτάξει τα πνευμόνια σας και ίσως χρειαστεί να κάνετε ακτίνες-χ ή κάποιες άλλες εξετάσεις.

Αλλαγές στο Βήχα

Ειδικά αν είστε καπνιστής , πρέπει να είστε πιο προσεκτικός αν υπαρχουν αλλαγες στον χρονιο βήχα σας. Αυτες οι αλλαγες μπορει να περιλαμβανουν: συχνό βήχα με βραχνό και βαθύτερο ήχο, βήχα με αίμα ή με υπερβολικό φλέγμα. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε άμεσα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Και αμα καποιος στο κοντινο σας περιβάλλον έχει αυτά τα συμπτώματα, συμβουλέψτε τον να επισκεφτεί τον γιατρό του επίσης.

Αλλαγές στην αναπνοή

Το να λαχανιαζετε συχνά είναι ενα πιθανό σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα και συμβαίνει λόγω μπλοκαρισματος και στένωσης των αεραγωγών των πνευμόνων από τον καρκίνο ή πιθανότατα και από υγρό που έχει μαζευτεί στο στήθος από τον όγκο. Για αυτο να προσέχετε αν λαχανιάζετε συχνά, για παράδειγμα όταν φέρνετε τα ψώνια, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή όταν εκτελείτε ενέργειες που δεν σας καναν να νιώθετε λαχανιασμένος παλιά, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πόνος στη περιοχή του στήθους

Πόνος στη πλάτη, στο στήθος ή στον ώμο μπορεί να έχουν κάλλιστα προκληθεί απο καρκίνο του πνεύμονα που σπάνια συνδέεται με βήχα. Ενημερώστε τον γιατρό σας αμα πάσχετε απο πόνο στο στήθος είτε είναι συνεχής, είτε έρχεται και φεύγει, είτε είναι αμβλύς. Επίσης δώστε προσοχή άμα ο πόνος εμφανίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή γενικότερα στη περιοχή του στήθους. Ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα οφείλεται σε μετάσταση στα τοιχώματα του στήθους, υπεζωκότα, ή τα πλευρά.

Συριγμός

Διαφήμιση

Οταν αναπνέετε, αμα παρουσιάζετε ένας ήχος σαν σφύριγμα, μπορει να δημιουργείται λόγω μπλοκαρίσματος, λοίμωξης ή παρεμπόδισης των αεραγωγών. Μην πανικοβάλλεστε αμέσως γιατί το σφύριγμα μπορεί να είναι σύμπτωμα από διάφορες ιατρικές παθήσεις που είναι καλοηθείς και ιάσιμες. Αλλά μπορεί να είναι και καρκίνος του πνεύμονα , για αυτό και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αμα το σφύριγμα δεν υποχωρεί μην σκεφτείτε ότι είναι άσθμα ή αλλεργία , αφήστε τον γιατρό σας να κάνει τη διάγνωση.

Βραχνή φωνή

Αμμεσα επισκεφτείτε το γιατρό σας αμα εσείς ή κάποιος άλλος παρατηρήσει ότι η φωνή σας γίνεται πιο βαθεια, πιο βραχνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδεθούν με ένα απλό κρύωμα αλλά άμα κρατήσουν πάνω από 2 βδομάδες θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Η Βραχνάδα που προκαλείται απο καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζεται όταν ο όγκος επηρρεάζει το νεύρο που ελέγχει τις φωνητικές χορδές ή λάρυγγα.

Χάσιμο βάρους

Ο καρκίνος του πνεύμονα ή κάποιο άλλο είδος καρκίνου μπορεί να προκαλέσει επίσης ταχεία απώλεια βάρους – 10 λίβρες ίσως και παραπάνω. Αυτο συμβαίνει λόγω των καρκινικών κυττάρων που χρησιμοποιούν την ενέργεια απο το σώμα, οπως επίσης και από τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια που πήρε απο το φαγητό.

Πονοκέφαλος

Αν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στο κεφάλι, τότε ο πονοκέφαλος είναι και αυτός σύμπτωμα. Αν και δεν συνδέονται όλοι οι πονοκέφαλοι με μετάσταση στον εγκέφαλο. Σε κάποιες περιπτωσεις, ο καρκινος του πνευμονα μπορει να πιεζει την κοίλη φλέβα, την μεγαλύτερη φλέβα που μεταφέρει το αίμα απο το πάνω μέρος του σώματος στη καρδιά. Αυτό επίσης μπορει να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Aξονική τομογραφία

Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος δεν μπορει να ανακαλυφθεί ακτινογραφία του στήθους. Απο την άλλη, σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, οι αξονικές τομογραφίες (CT) scan εχουν αποδεδειγμένα βοηθήσει στη μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα κατα 20%. Σε αυτη τη μελετη, 53,454 άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, κάναν αξονική τομογραφία και ακτινογραφία. Οι αξονικές τομογραφίες ήταν πιο αποτελεσματικές στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον αν μια αξονική τομογραφία ειναι καταλληλη για σας.

Διαφήμιση
TAGS:
#αλλεργία
#αναπνοή
#άνθρωποι
#απώλεια βάρους
#βήχα
#ενέργεια
#ιατρικές
#καρδιά
#καρκίνου
#περιβάλλον
#περιοχή
#πόνο
#σώμα
#φαγητό
#ψώνια