ΥΓΕΙΑ

Χρόνια στέρηση ύπνου: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία!!!

Χρόνια στέρηση ύπνου: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία!!!

Η αϋπνία ορίζεται ως υποκειμενική αίσθηση διαταραγμένου ύπνου, παρότι υπάρχει η δυνατότητα και οι κατάλληλες συνθήκες για ύπνο.

Πρόκειται για την πιο συχνή διαταραχή του ύπνου σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων.

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από διάφορες μορφές αϋπνίας που προκαλούνται από προβλήματα όπως το ροχαλητό, η άπνοια ή το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στερούνται τον ύπνο για λόγους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους.

Χρόνια στέρηση ύπνου: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Διαφήμιση

Έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η στέρηση ύπνου βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα και αποτελεί αιτία σημαντικής αύξησης του κινδύνου για υπέρταση.

Άλλη έρευνα για τις επιπτώσεις του ύπνου στην ψυχική υγεία από Πολωνούς και Αμερικανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι τόσο οι διαταραχές του ύπνου, όσο και η αϋπνία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας.

Δηλαδή ακόμη και άνθρωποι χωρίς ψυχιατρική πάθηση, κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας μετά από χρόνια στέρηση ύπνου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι άγνωστο ακόμα για πιο λόγο η αϋπνία και γενικότερα η στέρηση ύπνου αυξάνουν τις αυτοκτονικές τάσεις. Πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της διαταραχής της γνωστικής λειτουργίας που προκαλεί η αϋπνία και που οδηγεί σε κακή κρίση και αυξάνει το συναίσθημα της απελπισίας. Επιπλέον, όπως είπαν, ίσως παίζει ρόλο ότι επηρεάζονται τα επίπεδα σεροτονίνης που οδηγεί σε κατάθλιψη και δυσλειτουργία των εγκεφαλικών δομών που δημιουργούν προϋποθέσεις για συμπεριφορά αυτοκαταστροφής.

Η αϋπνία και η στέρηση του ύπνου ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους ανθρώπους όλων των ηλικιών, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο σύγχρονο τρόπο ζωής, το αυξημένο στρες, τις πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή κλπ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#επιστήμονες
#ερευνητές
#κρίση
#ποσοστό
#προβλήματα
#υγεία
#υπολογιστή