Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο θεωρείται ευρέως ότι επηρεάζει τις περισσότερες γυναίκες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι πάσχουσες μπορεί να βιώσουν έναν συνδυασμό μεταβολών της διάθεσης, φουσκώματος, πόνου στο στήθος και χαμηλής σeξουαλικής διάθεσης.
Ωστόσο, μια ψυχολόγος ισχυρίζεται ότι είναι μύθος, υποστηρίζοντας ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι απλώς ένα παράδειγμα του αγώνα των σύγχρονων γυναικών να διαχειριστούν τη ζωή τους.
Η Robyn Stein DeLuca πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν μάθει από τα βιβλία, τα περιοδικά και την ιατρική κοινότητα για την ύπαρξη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και των συμπτωμάτων του. “Έτσι, εσωτερικοποιούμε αυτή την ιδέα ότι τα σώματά μας μάλλον είναι ελαττωματικά», δήλωσε. “Είναι πιο πιθανό όμως ότι οι γυναίκες αισθάνονται απλώς καταβεβλημένες».
Σύμφωνα με τον DeLuca, πολλά από τα συμπτώματα που οι γυναίκες αποδίδουν στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο -κράμπες, φούσκωμα και κακή διάθεση- είναι πιθανώς σημάδια ότι πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά.
Στο προκλητικό νέο βιβλίο της, The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down (Ο μύθος της ορμόνης: Πώς κακή επιστήμη, πολιτική για το φύλο και ψέματα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κρατούν τις γυναίκες κάτω), η ψυχολόγος αποκαθηλώνει τους “μύθους» που περιβάλλουν την επίδραση των γυναικείων ορμονών. Ενώ η DeLuca παραδέχεται ότι οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, ισχυρίζεται ότι δεν είναι τόσο σοβαρά, προσθέτοντας ότι “όλοι αισθάνονται αυτά τα πράγματα ορισμένες φορές».
Ωστόσο, η Joyce Harper, καθηγήτρια γυναικείας υγείας στο UCL, διαφωνεί έντονα. “Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεσή μας – δεν είναι μύθος», είπε. “Περίπου το 95% των γυναικών βιώνει προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κάποια στιγμή, δεν αισθανόμαστε όλες απλώς “καταβεβλημένες”. Δεν έχουμε εφεύρει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο», δήλωσε η καθηγήτρια.
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμο:. Μια παρόμοια θεωρία κυκλοφόρησε το 2012, μετά από μια αμφιλεγόμενη μελέτη που ισχυρίστηκε ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να μην υπάρχει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγαν ανάλυση σε 41 έρευνες που εξέταζαν τη διάθεση των γυναικών, ανάλογα με τον κύκλο τους και διαπίστωσαν ότι μόνο μία στις έξι είχε αποδείξει μια πραγματική σχέση μεταξύ των δύο.
Η έρευνα πάντως δέχτηκε κριτική, καθώς οι έρευνες είχαν γίνει σε πολύ μικρό δείγμα.
ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr , iatrikanews