share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Το αγγούρι και οι υγιεινές του ιδιότητες

Το αγγούρι και οι υγιεινές του ιδιότητες

Αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία και για το σώμα σας, κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού που περιέχει. Το θερμιδικό περιεχόμενό του είναι πολύ χαμηλό, οπότε εμφανίζεται πολύ συχνά σε δίαιτες. Επίσης, είναι αναζωογονητικό και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μάθετε για τα οφέλη του αγγουριού στο άρθρο που ακολουθεί.

Τα χαρακτηριστικά του αγγουριού

Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων. Έχει μια επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και σε βιταμίνες Α, Β, C, και Ε και είναι πολύ ενυδατικό καθώς μία ποσότητα 100 γραμμαρίων έχει μόνο 13 θερμίδες και το 97% είναι νερό.

Σε σχέση με τα ιχνοστοιχεία, το αγγούρι είναι ένα λαχανικό που είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Μπορείτε να τα φάτε ωμά σε σαλάτες, πολλοί άνθρωποι τα κόβουν σε φέτες και τα πασπαλίζουν με αλάτι για να απαλλαγούν από την σχετικά πικρή του γεύση. Είναι επίσης πολύ κοινό να τρώνε τα αγγούρια τουρσί σε ξίδι ή λάδι. Σε σαλάτες, μπορείτε να φάτε το αγγούρι τριμμένο, καθώς και ως συστατικό σε σάντουιτς. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, το αγγούρι είναι γνωστό ως ένα από τα συστατικά που συνθέτουν ένα τυπικό πιάτο: γκαζπάτσο (με ντομάτα, πιπεριά, σκόρδο και ελαιόλαδο).

Η γη στη οποία γεννήθηκε το αγγούρι λέγεται πως είναι η Ινδία, αλλά αυτό είναι αβέβαιο. Έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Ασία για 3000 χρόνια και πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρπούζι, το πεπόνι και το κολοκύθι. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο.

Ποιά είναι η χρησιμότητα του αγγουριού;

Η μεγάλη θρεπτική αξία του αγγουριού το καθιστά μια “σούπερ τροφή» και πολύ ευεργετικό για την υγεία σας. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που σας προσφέρει το αγγούρι αν το καταναλώνετε συχνά:

  • Ιδιότητες του αγγουριού που βοηθούν το δέρμα σας: Η φλούδα του αγγουριού χρησιμοποιείται σε διάφορες αισθητικές θεραπείες, επειδή σε αυτό το μέρος του λαχανικού είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις το καφεϊκό οξύ, το ασκορβικό οξύ, και η βιταμίνη C. Θα κρατήσει το δέρμα σας υγιές, θα ανακουφίσει από τους ερεθισμούς και θα βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών. Για το λόγο αυτό, το αγγούρι μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα σας και να είναι ένα διαχρονικό συστατικό στη διαδικασία των ιαματικών λουτρών και στις θεραπείες ομορφιάς για τα μάτια σας. Το αγγούρι μπορεί να βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Το αγγούρι δεν είναι καλό μόνο για το δέρμα για εξωτερική χρήση, αλλά μπορείτε να το καταναλώσετε φτιάχνοντας ένα smoothie στο οποίο θα προσθέσετε τριμμένο αγγούρι, λίγο νερό και το χυμό από μισό λεμόνι. Αυτό θα βοηθήσει στο καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού σας.
  • Ιδιότητες του αγγουριού που βοηθούν τους ιστούς σας: Ένα από τα συστατικά του αγγουριού είναι το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό είναι ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο που έχει την ικανότητα να ενισχύσει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος σας ή με άλλα λόγια, τους μύες σας, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους χόνδρους, ακόμη και τα οστά σας. Βοηθά να κρατηθεί το δέρμα σας υγιές και γι αυτό βρίσκεται ως συστατικό σε πολλές κρέμες για τη θεραπεία της ακμής και διάφορων δερματικών παθήσεων.
  • Ιδιότητες του αγγουριού που βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα: Έχει καλές ποσότητες μαγνησίου, φυτικές ίνες και κάλιο. Αυτά τα τρία συστατικά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ιδιότητες του αγγουριού που βοηθούν την πέψη: Αν έχετε πεπτικά προβλήματα, όπως οξύτητα ή φούσκωμα στο στομάχι, μην διστάσετε να φάτε αγγούρι, διότι θα σας δώσει φυτικές ίνες, νερό, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία όλα βρίσκονται στη φλούδα του και βοηθούν στην πέψη.

Τα άλλα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αγγουριού:

  • Είναι ένα καταπληκτικό διουρητικό, γιατί είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για να απαλλαγείτε από την περίσσεια υγρών (κατακράτηση), καθώς και του λίπους από το σώμα
  • Είναι καλό για την εξισορρόπηση των επιπέδων του ουρικού οξέος και συνιστάται για τα άτομα που έχουν υπέρταση ή κατακράτηση υγρών
  • Είναι μια τροφή πολύ πλούσια σε κυτταρίνη και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το μασάτε σωστά ώστε να αποτρέπετε τη δυσπεψία
  • Είναι μια καλή τροφή που βοηθά στην επισκευή και αναδόμηση της βλέννας στο έντερο σας, η οποία επίσης κάνει πολύ καλό και για την προστασία του στομάχου
  • Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, γεγονός το οποίο σας βοηθά να διατηρήσετε τη ζωτικότητα σας και επίσης μειώνει την ποσότητα του λίπους στο σώμα
  • Βοηθά να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο σώμα
  • Διατηρεί τις άμυνες σας σε καλή κατάσταση, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικά Β3, Β5, και Β9), σε υδατάνθρακες και στην “καλή» πρωτεΐνη
  • Σας προστατεύει από τα κρυολογήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Βοηθά επίσης στη θεραπεία από τραυματισμούς
  • Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και των κυττάρων, λόγω των βιταμινών Α, C, E που περιέχει
  • Είναι ένας ισχυρός προστάτης εναντίον των τοξινών που βρίσκονται στα τρόφιμα και στο περιβάλλον

Αντενδείξεις του αγγουριού

Δεν συνιστούμε το αγγούρι, ένα φρούτο που είναι πολύ υγιεινό και με λίγους κινδύνους, σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, επειδή έχει ένα συστατικό που ονομάζεται cucurbitacin, προκαλεί δυσπεψία και δημιουργία αερίων στο στομάχι. Αυτή είναι η αιτία για την οποία οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση αυτού του φρούτου. Άλλοι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν αλλεργίες σε ορισμένα συστατικά του αγγουριού και αυτό να προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) στη γλώσσας, το λαιμό ή στο στόμα.

Αν το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες, το αγγούρι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση λόγω των ισχυρών διουρητικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες αυτή η παρενέργεια συνέβη. Θα πρέπει κάποιος να φάει αρκετά κιλά αγγουριών σε μια ημέρα για να παρουσιάσει έλλειψη στα επίπεδα του νερού, τέτοια ώστε να αφυδατωθεί το σώμα.

Πηγή

logo