ΥΓΕΙΑ

Tips για να προστατεύσετε τις βαλβίδες της καρδιάς σας!!!

Tips για να προστατεύσετε τις βαλβίδες της καρδιάς σας!!!

Η υγεία της καρδιάς δεν εξαρτάται μόνο από τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και την κατάσταση των αρτηριών. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του “παζλ» που δεν πρέπει να αγνοείτε είναι η υγεία των καρδιακών βαλβίδων.

Πώς λειτουργούν οι βαλβίδες της καρδιάς

Η καρδιά διαθέτει τέσσερις βαλβίδες, με την κυριότερη από αυτές να είναι η αορτική βαλβίδα. Η αορτική βαλβίδα είναι αυτή που ελέγχει τη ροή αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα και αυτή που υπόκειται τη μεγαλύτερη πίεση. Η αορτική βαλβίδα ανοιγοκλείνει σαν πόρτα περίπου 60 φορές το λεπτό, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και είναι ειδικά “σχεδιασμένη» ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει αδιάκοπα για 100 ή και περισσότερα χρόνια!

Με την πάροδο των ετών, οι βαλβίδες αναπόφευκτα φθείρονται, εμφανίζοντας αλλοιώσεις όπως η συσσώρευση ασβεστίου σε αυτές ή η αύξηση του πάχους τους. Μια εξαιρετικά επικίνδυνη –έως και απειλητική για τη ζωή– πάθηση των βαλβίδων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση του πάχους της συγκεκριμένης βαλβίδας και κατ’ επέκταση την παρεμπόδιση της ομαλής ροής του αίματος από την καρδιά. Μια πιθανή θεραπεία για τη στένωση είναι η χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.

Προστασία των βαλβίδων

Για να παραμείνουν οι βαλβίδες επαρκώς λειτουργικές για περισσότερα χρόνια, χρειάζονται ορισμένα μέτρα προστασίας που αφορούν τη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης και άλλες συνήθειες. Στην παρακάτω gallery θα δείτε τα κυριότερα από αυτά!

1. Διατροφή χωρίς επεξεργασμένα προϊόντα: Όσο περισσότερο απομακρύνεται ένα τρόφιμο από τη φυσική του μορφή, τόσο πιο βλαβερό είναι για την καρδιά συνολικά, άρα και για τις βαλβίδες της καρδιάς. Κλασικό παράδειγμα είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι πρέπει να καταναλώνονται ακατέργαστοι (δηλαδή σε προϊόντα ολικής άλεσης) και όχι στην επεξεργασμένη μορφή που τους βρίσκουμε στα λευκά προϊόντα (ψωμί, μακαρόνια, γλυκά κ.λπ.). Ο λόγος είναι ότι οι λευκοί υδατάνθρακες προκαλούν μαζική απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Διαφήμιση

2. Έλεγχος της πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει τα κατάλληλα μέτρα μείωσης της πίεσης ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

3. Λιγότερο αλάτι: Προσοχή χρειάζεται τόσο στο αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό όταν μαγειρεύετε όσο και στο αλάτι που υπάρχει στα τρόφιμα που αγοράζετε. Το μαγείρεμα στο σπίτι με χρήση περισσότερων μπαχαρικών και μυρωδικών αντί αλατιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.

4. Τακτική επίσκεψη στον γιατρό: Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν δυσλειτουργίες των βαλβίδων. Για παράδειγμα, το φύσημα στην καρδιά (δηλαδή οι ήχοι σαν σφύριγμα ή συριγμός που κάνει το αίμα όταν κινείται μέσα στην καρδιά ή γύρω από αυτή) είναι τυπική ένδειξη για πρόβλημα στις βαλβίδες και μπορεί να εντοπιστεί μόνο κατά την εξέταση από τον γιατρό.

5. Σωματική άσκηση: Απλές συνήθειες, όπως η βόλτα με τον σκύλο, η φροντίδα του κήπου, οι δουλειές του σπιτιού και η μετακίνηση με το ποδήλατο, μετράνε ως σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση. Η κίνηση είναι τρόπος ζωής και συμβάλλει όχι μόνο στην υγεία της καρδιάς αλλά και στην προστασία από πολλές ακόμη χρόνιες ασθένειες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Reader’s Digest

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#tips
#αλάτι
#γλυκά
#διατροφή
#θεραπεία
#καρδιά
#μακαρόνια
#μέτρα
#προϊόντα
#σπίτι
#σώμα
#τρόφιμα
#υγεία
#υδατάνθρακες
#φαγητό
#ψωμί