Την ίδια ώρα, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος στη χώρα μας, σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο, αλλά μόνο 7% των ατόμων ανησυχούν για τη θρόμβωση όταν νοσήσουν. Γιατί άραγε υποτιμούμε τη νόσο;
Εν τω μεταξύ, 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου.
Οι επιστήμονες όμως τονίζουν, ότι η Θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται και πως η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν τη ζωή των ασθενών.
Αδιάφοροι οι ασθενείς
Δυστυχώς μόνο 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν, ανέφερε χθες ο κος Γιώργος Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο:
– H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για το λόγο αυτό στη χώρα μας, συμμετέχουν στον εορτασμό 16 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για την νόσο.
– Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας όπως ανέφεραν και οι δύο ομιλητές.
– Θρόμβωση των Φλεβών και Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τις 2 μορφές της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου.
– Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως θα μπορούσε να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
300.000 Έλληνες με κολπική μαρμαρυγή
– Στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια.
Στη χώρα μας μάλιστα το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 – 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.
– Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από το γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της για τη δική σας περίπτωση.
– Το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, επεσήμανε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α., είναι μία ακόμα θανατηφόρα μορφή θρόμβωσης, με 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου να συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
– Η σοβαρή οικονομική κρίση έχει δυστυχώς συνέπειες και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου αφού 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα.
– ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αντιμετώπιση ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ από την παιδική ηλικία κι έγκαιρη και αποτελεσματική ΘΕΡΑΠΕΙΑ όπου χρειάζεται, μπορούν να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ τη θρόμβωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη Θρόμβωση κατά 25% ως το 2025. Είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.
Η λαμπερή Κάτια Δανδουλάκη και η θρόμβωση
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παραβρέθηκε και η λαμπερή ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία κατέθεσε τη δική της εμπειρία σχετικά με την θρόμβωση, τονίζοντας πως θα πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι και να μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για θέματα υγείας.
Εξήρε την βοήθεια που έλαβε από τους εξειδικευμένους γιατρούς που επισκέφτηκε και παρότρυνε κάθε συμπολίτη μας να μην αμελεί αυτήν τη σοβαρή πάθηση, αλλά να ενημερώνεται και να ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι γιατροί. Άλλωστε, όπως είπε η ίδια, αυτό που την έσωσε από την θρόμβωση ήταν ακριβώς αυτό, ότι έλαβε εγκαίρως την σωστή ιατρική φροντίδα και άκουσε τους γιατρούς και όχι τον γείτονα.
Ο ΙΣΑ για την αξία της πρόληψης
Την αξία της πρόληψης στη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση μιας σημαντικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μελέτης & Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή.
Στόχος τη εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την θρόμβωση ώστε να υπάρξει άρτια ενημέρωση και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στη διάγνωση και στη θεραπεία.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
“Με τις εκδηλώσεις αυτές το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, αποδεικνύουν ότι νοιάζονται εξίσου τόσο για την επιστημονική κατάρτιση των γιατρών, όσο και για τη βελτίωση του επιπέδου Υγείας του λαού, που επιτυγχάνεται με την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι η υγεία δεν είναι μόνο η θεραπευτική διαδικασία. Πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι η διατήρηση της Υγείας, που μπορεί να επιτευχθεί με την ενημέρωση, την πρόληψη και τη διάγνωση. Έτσι θα διατηρηθεί η υγεία των πολιτών σε ποιοτικό επίπεδο αλλά θα εξοικονομηθούν και πόροι για να αξιοποιηθούν σε άλλους σκοπούς της υγειονομικής φροντίδας. Εμμένουμε λοιπόν στην πάγια πεποίθησή μας ότι η υγεία πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη».
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr