Το τελευταίο πράγμα που περιμένετε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα είναι ο πόνος, όμως δυστυχώς για μερικούς αυτό είναι μια πραγματικότητα, ακόμη και καθημερινή.
Η συνηθέστερη αιτία των ενοχλήσεων μετά το φαγητό είναι η δυσπεψία, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, το φούσκωμα και το αίσθημα βάρους στο στομάχι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γαστρεντερολογίας, η δυσπεψία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, αφού ταλαιπωρεί περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους.
Αν η αιτία του στομαχόπονου μετά το φαγητό δεν είναι η δυσπεψία, τότε μπορεί να ευθύνεται κάποια από τις παρακάτω τέσσερις παθήσεις.
1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με “σήμα κατατεθέν» την καούρα, προκαλείται όταν τα οξέα κινούνται ανοδικά από το στομάχι προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζουν, προκαλώντας πόνο ψηλά στην κοιλιακή χώρα. Οι κρίσεις παλινδρόμησης είναι συχνότερες σε όσους καταναλώνουν συχνά μεγάλα ή πικάντικα γεύματα. Την κατάσταση επιδεινώνουν επίσης η καφεΐνη και το αλκοόλ.
2. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Πρόκειται για μια εντερική διαταραχή που προκαλεί στομαχόπονο, φούσκωμα, διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, τυπικά όμως εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.
3. Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που συνεπάγεται αντίδραση του οργανισμού μετά την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Ο στομαχόπονος είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα που εκδηλώνουν τα άτομα με κοιλιοκάκη αν καταναλώσουν κάποιο τρόφιμο που περιέχει γλουτένη. Να σημειωθεί ότι οι ενοχλήσεις είναι πιθανές ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ευαισθησίας στη γλουτένη.
4. Έλκος
Ο χρόνιος πόνος που “χτυπά» μετά από κάθε γεύμα, ιδίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η αναιμία, η τάση προς έμετο, η δυσκολία κατάποσης και η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, μπορεί επίσης να υποδεικνύει πεπτικό έλκος. Με τον όρο έλκος περιγράφεται η ύπαρξη ανοιχτών πληγών σε κάποιο σημείο του πεπτικού (π.χ. στο τοίχωμα του οισοφάγου, στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο).
Αν αντιμετωπίζετε συχνά πόνους στο στομάχι που δεν οφείλονται στο μεγάλο ή βαρύ γεύμα που φάγατε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.
Πηγή: womenshealthmag.com