Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και αλλάζουμε σιγά-σιγά τα φρούτα και τα λαχανικά που θα βάζουμε από εδώ και πέρα στο τραπέζι μας, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια από αυτά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με την ετήσια λίστα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Working Group μερικά από τα πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές τα φυτοφάρμακα μένουν μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά ακόμα και μετά το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμά τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας σε άντρες και γυναίκες.
Οι φράουλες είναι από τα πιο “βρώμικα” φρούτα.
Ποια είναι, όμως, τα πιο “βρώμικα» φρούτα και λαχανικά;
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι φράουλες με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Ακολουθεί το σπανάκι και τα νεκταρίνια. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα μήλα. Αμέσως μετά ακολουθούν τα σταφύλια και τελευταία είναι τα ροδάκινα.
Το αβοκάντο έχει τα λιγότερα φυτοφάρμακα.
Από την άλλη μεριά τα προϊόντα με τα λιγότερα φυτοφάρμακα είναι: το αβοκάντο, το καλαμπόκι, ο ανανάς, ο κατεψυγμένος αρακάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, οι μελιτζάνες, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
Η καλύτερη λύση για να γλιτώσετε όσο γίνεται από τα φυτοφάρμακα είναι να αγοράζετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που είναι πιο ακριβά είναι πιο υγιεινά πράγμα που είναι φυσικά σημαντικότερο.