ΥΓΕΙΑ

Συνένζυμο Q10: Σε ποιες τροφές υπάρχει, τι προσφέρει, δοσολογία και παρενέργειες

Συνένζυμο Q10: Σε ποιες τροφές υπάρχει, τι προσφέρει, δοσολογία και παρενέργειες
Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια ένωση που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα σας.

Τι είναι το συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ένωση που παράγεται από το σώμα και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη και τα βακτήρια ή τους ιούς που προκαλούν ασθένειες.

Το συνένζυμο Q10 μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Έτσι, οι ηλικιωμένοι έχουν ανεπάρκεια σε αυτή την ένωση. Ορισμένες άλλες αιτίες της ανεπάρκειας CoQ10 περιλαμβάνουν:

  • Διατροφικές ανεπάρκειες, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β6
  • Γενετικά ελαττώματα στη σύνθεση ή χρήση CoQ10
  • Αυξημένες απαιτήσεις από τους ιστούς ως συνέπεια ασθένειας
  • Μιτοχονδριακές ασθένειες
  • Οξειδωτικό στρες λόγω γήρανσης
  • Παρενέργειες από θεραπείες με στατίνες

Το συνένζυμο Q10 παίζει ρόλο και στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), η οποία εμπλέκεται στην μεταφορά ενέργειας εντός των κυττάρων. Άλλος κρίσιμος ρόλος του είναι να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και να προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.

Οι υπερβολικές ποσότητες ελεύθερων ριζών οδηγούν σε οξειδωτική βλάβη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των κυττάρων. Αυτό είναι γνωστό ότι προκαλεί πολλές ασθένειες.

Δεδομένου ότι η ΑΤΡ χρησιμοποιείται για την εκτέλεση όλων των λειτουργιών του σώματος και η οξειδωτική βλάβη είναι καταστροφική για τα κύτταρα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες χρόνιες ασθένειες έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα CoQ10.

Το συνένζυμο Q10 είναι παρόν σε κάθε κύτταρο του σώματός σας. Ωστόσο, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα όργανα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις, όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το ήπαρ.

Τι προσφέρει το συνένζυμο Q10 στην υγεία του οργανισμού

  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βοηθά στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία, αυξάνοντας την παραγωγή ΑΤΡ και περιορίζοντας την οξειδωτική βλάβη.
  • Θα μπορούσε να βοηθήσει στη γονιμότητα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του CoQ10 θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων και να μειώσουν την μείωση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων στις γυναίκες.
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε νεανική επιδερμίδα. Όταν εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα, το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει τη βλάβη από τον ήλιο και να αυξήσει την αντιοξειδωτική προστασία. Το συμπλήρωμα CoQ10 μπορεί επίσης να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους. Το συμπλήρωμα CoQ10 φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία των ημικρανιών, καθώς αυξάνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και μειώνει τη φλεγμονή.
  • Θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοσή σας στην γυμναστική. Η απόδοση στην γυμναστική μπορεί να επηρεαστεί από το οξειδωτικό στρες και τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Το συνένζυμο Q10 μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της οξειδωτικής βλάβης, να προωθήσει την ικανότητα άσκησης και να μειώσει την κόπωση.
  • Μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη. Το συμπλήρωμα CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Το συνένζυμο Q10 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία του κυτταρικού DNA και της κυτταρικής επιβίωσης. Αυτά συνδέονται στενά με την πρόληψη και την επανεμφάνιση του καρκίνου.
  • Κάνει καλό στον εγκέφαλο. Το συνένζυμο Q10 έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Επίσης, μειώνει τη δράση επιβλαβών ενώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε νόσους του εγκεφάλου.
  • Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες. Το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα ασθένειες των πνευμόνων.

Συνένζυμο Q10: Δοσολογία και παρενέργειες

Το CoQ10 διατίθεται σε δύο διαφορετικές μορφές: ουβιβινολίνη (ubiquinol) και ουβικινόνη ubiquinone). Το Ubiquinol αντιπροσωπεύει το 90% του CoQ10 στο αίμα και είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή. Έτσι, συνιστάται να επιλέγετε συμπληρώματα που περιέχουν τη μορφή ubiquinol.

Διαφήμιση

Η τυπική δόση CoQ10 κυμαίνεται από 90 mg έως 200 mg την ημέρα. Οι δόσεις έως 500 mg είναι καλά ανεκτές από τον οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα υψηλότερες δόσεις χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Επειδή το συνένζυμο Q10 είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, η απορρόφησή της είναι αργή και περιορισμένη. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων CoQ10 με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να το απορροφήσει έως και τρεις φορές γρηγορότερα από το να το πάρετε χωρίς φαγητό.

Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα προσφέρουν μια διαλυτοποιημένη μορφή CoQ10, για να βελτιώσουν την απορρόφηση. Υπάρχει και συνδυασμός CoQ10 και ελαίων για τον ίδιο σκοπό.

Το σώμα σας δεν αποθηκεύει το συνένζυμο Q10. Ως εκ τούτου, συνιστάται η συνέχιση της χρήσης του για να πάρετε τα οφέλη του.

Το συμπλήρωμα CoQ10 φαίνεται να είναι καλά ανεκτό από τους ανθρώπους και να έχει χαμηλή τοξικότητα. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες σε μερικές μελέτες δεν έδειξαν σημαντικές παρενέργειες λαμβάνοντας ημερήσιες δόσεις 1.200 mg για 16 μήνες.

Ωστόσο, εάν εμφανισθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, συνιστάται να διαιρέσετε την ημερήσια δόση σε 2-3 μικρότερες δόσεις.

Συνένζυμο Q10: Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Αν και μπορείτε να το πάρετε ως συμπλήρωμα, μπορείτε να το βρείτε και σε ορισμένα τρόφιμα. Φαίνεται ότι το CoQ10 απορροφάται παρομοίως τόσο σε μορφή κάψουλας, όσο και μέσω τροφίμων.

Οι παρακάτω τροφές περιέχουν συνένζυμο Q10:

  • Όργανα ζώων: Καρδιά, συκώτι και νεφρά
  • Κρέας: Χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο
  • Λιπαρά ψάρια: Πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί και σαρδέλα
  • Λαχανικά: Σπανάκι, κουνουπίδι και μπρόκολο
  • Φρούτα: Πορτοκάλια και φράουλες
  • Όσπρια: Σόγια και φακές
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Σουσάμι και φιστίκια
  • Έλαια: Σόγια και έλαιο canola

https://www.healthline.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αντιοξειδωτική
#γονιμότητα
#γυμναστική
#γυναίκες
#δέρμα
#δόσεις
#δόση
#επιδερμίδα
#ημέρα
#θεραπεία
#θεραπείες
#ιδιότητες
#ινσουλίνη
#καρδιά
#καρκίνου
#κοτόπουλο
#κουνουπίδι
#μοσχάρι
#μπρόκολο
#οργανισμό