Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα νοσήσουν από άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οι επιστήμονες ωστόσο καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και συνιστούν υγιεινή ζωή.
Παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο δυτικό κόσμο, οι γιατροί δεν διαπιστώνουν αύξηση των κρουσμάτων άνοιας.
“Υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα από όσα αναμέναμε» δηλώνει ο Ρόμπερτ Περνέτσκι, διευθυντής του τμήματος γεροντικής ψυχιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου. “Οι κίνδυνοι νόσησης από άνοια μειώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες» υποστηρίζει. Τη διαπίστωση αυτή αποδεικνύουν έρευνες στη Σουηδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Η κύρια αιτία για τη θετική αυτή εξέλιξη είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερη κίνηση και καλύτερη διατροφή αλλά και συνολικά πιο υψηλά στάνταρ διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Περνέτσκι, σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας η άνοια βρίσκεται σε έξαρση. “Πρόκειται όπως και παλαιότερα για μια επιδημία» λέει ο Γιάκοβ Στερν από τη Νέα Υόρκη, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες πάνω στο θέμα. Η εκπαίδευση αλλά και οι πνευματικές ασχολίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η ευφυΐα δεν αρκεί για να προστατεύσει από την άνοια. Πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν νοσήσει.
Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κίνδυνοι άνοιας θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30% εάν υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο αλλά μόνο να καθυστερήσουν την εξέλιξή της. Οι ελπίδες διαψεύσθηκαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί ένα εμβόλιο, το οποίο θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη μιας πλάκας πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, η οποία θεωρείται υπεύθυνη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί) για την ανάπτυξη της ασθένειας.
Στη Γερμανία 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια και τα δυο τρίτα από αυτούς από Αλτσχάιμερ. Οι αιτίες της νόσου είναι ποικίλες όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακά προβλήματα, το τσιγάρο, ελάχιστη κίνηση, αυξημένο βάρος, υπέρταση και διαβήτης.
“Ό,τι επιβαρύνει τις αρτηρίες, επιβαρύνει και τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Τα καλά νέα όμως είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει τη ζωή του και τις συνήθειές του και μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο την υγεία του εγκεφάλου του».
Πηγή: DW