Ποσοστό 1-2% του συνολικού μας βάρους αναλογεί στα αποθέματα ασβεστίου που υπάρχουν στο σώμα.
Πάνω από το 99% αυτής της ποσότητας ασβεστίου βρίσκεται “αποθηκευμένη» στα οστά και τα δόντια, ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται στο αίμα, στους μυς και σε άλλους ιστούς.
Ανεπάρκεια & έλλειψη ασβεστίου
Η ανεπάρκεια και η έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης D –η “βιταμίνη του ήλιου» βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί και να αποθηκεύει το ασβέστιο που λαμβάνει από τις τροφές– ή από δυσλειτουργίες των παραθυρεοειδών αδένων –τεσσάρων μικρών αδένων του ενδοκρινικού συστήματος που βρίσκονται πίσω από τον θυρεοειδή και ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Οι βασικότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου στη διατροφή μας είναι:
- τα γαλακτοκομικά
- το τόφου (προϊόν από γάλα σόγιας)
- ο σολομός
- η βρόμη
- οι σαρδέλες
- τα ρεβίθια
- η ρικότα
- τα πράσινα λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι
Συμπτώματα ανεπάρκειας/έλλειψης ασβεστίου
Παρά την τεράστια σημασία του ασβεστίου για τη σκελετική υγεία, η έλλειψή του δεν συνεπάγεται μόνο προβλήματα όπως η οστεοπόρωση, αφού το ασβέστιο εμπλέκεται και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και του μυϊκού συστήματος. Μια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητά της και τον ρυθμό της εξέλιξής της.
Στην παρακάτω gallery θα δείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αποδίδονται στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό.