Είναι λογικό να εμφανίσετε μελανιά αν “συγκρουστήκατε» με κάποιο έπιπλο στο σπίτι ή αν είχατε κάποια πτώση, πολλές φορές όμως το δέρμα μελανιάζει χωρίς προφανή αιτία.
Οι μελανιές εμφανίζονται όταν σπάνε τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να διαρρέει αίμα από αυτά. Αυτό είναι σύνηθες λόγω τραυματισμού, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα αγγεία επιρρεπή στις βλάβες.
Δείτε μερικούς από αυτούς που πιθανότατα δεν σας περνούν από το μυαλό.
1. Ηλιοθεραπεία
Η μακρόχρονη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου διασπά το κολλαγόνο του δέρματος. Το κολλαγόνο λειτουργεί σαν “μαξιλαράκι» που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, όταν λοιπόν αυτή η προστατευτική ασπίδα αποδυναμώνεται τα αγγεία είναι πιο ευαίσθητα, επομένως σπάνε πιο εύκολα και εμφανίζονται πιο εύκολα μελανιές.
2. Ηλικία
Με την πάροδο των ετών, ακόμη και στα άτομα που δεν κάνουν τακτικά ηλιοθεραπεία, το δέρμα χάνει κολλαγόνο. Ο ρυθμός απώλειας του κολλαγόνου είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο και εξαρτάται επίσης από τον τύπο του δέρματος. Για παράδειγμα, στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα οι μελανιές εμφανίζονται συνήθως σε μικρότερη ηλικία απ’ ό,τι σε όσους έχουν σκουρόχρωμο δέρμα.
3. Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει αγγειοδιασταλτική δράση, δηλαδή προκαλεί προσωρινή χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξάνεται η ροή αίματος σε ολόκληρο το σώμα και να φτάνει περισσότερο αίμα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αν υπάρχει ρήξη, έστω και μικρή, σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στο δέρμα μελανιές.
4. Διατροφή
Οι βιταμίνες C, Κ και Β12 παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος. Αν δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών από τη διατροφή σας, ακόμη και ένα πολύ ελαφρύ χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε μελανιά. Ενδείξεις της έλλειψης βιταμίνης C είναι η κόπωση και η αργή επούλωση των τραυμάτων, ενώ της έλλειψης βιταμίνης Κ οι συχνές ρινορραγίες και η αιμορραγία των ούλων. Έλλειψη βιταμίνης Β12 παρουσιάζουν συχνά τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.
5. Ασθένεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ομολογουμένως σπάνιες, οι αναίτιες μελανιές είναι ένδειξη ασθένειας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η λευχαιμία. Ο διαβήτης τύπου 2, λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου, χαρακτηρίζεται από την αργή επούλωση των τραυμάτων στο δέρμα, ενώ στη λευχαιμία τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων καθυστερούν την πήξη του αίματος και την επούλωση των τραυματισμένων αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης μελανιάς. Αν εμφανίζονται στο δέρμα μελανιές χωρίς προφανή λόγο για περισσότερο από δύο εβδομάδες, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: menshealth.com