Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από επώδυνες κράμπες στα πόδια στη διάρκεια της νύχτας.
Το ενοχλητικό σύμπτωμα επηρεάζει συνήθως τις γάμπες και τα πέλματα και σπανιότερα τα γόνατα. Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι κράμπες είναι πιο συχνές μετά την ηλικία των 50.
Σύμφωνα με τον Scott Garrison, αναπληρωτή καθηγητή οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Alberta, “θα ακούσετε πολλές απόψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά πού οφείλονται οι κράμπες στα πόδια».
Πιθανές αιτίες
Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κράμπες οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι πρόγονοί μας είχαν διαφορετική στάση σώματος που επέτρεπε το τέντωμα των τενόντων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν παρατηρήσει ότι όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι, το πόδι βρίσκεται συχνά σε θέση πελματιαίας κάμψης.
Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και οι μικρές κινήσεις των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν κράμπα.
Έρευνα του Scott Garrison έδειξε ότι οι κράμπες των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας είναι πιο συχνές το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα. Αν και δεν ισχύει για όλους αυτό, η συχνότητα κορυφώνεται στα μέσα Ιουλίου και μειώνεται στα μέσα Ιανουαρίου, δείχνει η έρευνά του.
Οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε νευρικά προβλήματα, όχι μυϊκές διαταραχές, λέει ο Garrison. Σχετικές εξετάσεις (ηλεκτρομυογράφημα) έχουν δείξει ότι αυτά τα νεύρα που εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα πέλματα ενεργοποιούν τις κράμπες.
Γιατί το καλοκαίρι
Η ανάπτυξη και η αποκατάσταση των νεύρων γίνονται καλύτερα το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης των επιπέδων βιταμίνης D. Το σώμα παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Όταν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία επιταχύνεται το καλοκαίρι, μπορεί να προκληθούν κράμπες.
Σύμφωνα με άλλη θεωρία, οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι και ιδρώνουν περισσότερο το καλοκαίρι από τον χειμώνα. Η αφυδάτωση ή η σωματική άσκηση θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν κράμπες, λέει ο Garrison.
Η διατροφή, τα φάρμακα και κάποιες συνήθειες παίζουν επίσης κάποιο ρόλο. Η ανεπάρκεια ασβεστίου και μαγνησίου, η πολύωρη ορθαστασία, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η αναπνευστική νόσος και η κατάθλιψη, συνδέονται με κράμπες.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεντώματα (διατάσεις) είναι βοηθητικά. Μικρή μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατάσεις στις γάμπες και τα πέλματα ακριβώς πριν από τον ύπνο, είδαν 59% μείωση στη συχνότητα των σπασμών.
Σύμφωνα με τον Δρα Garrison, τα χάπια κινίνης αποτελούσαν για χρόνια την δημοφιλέστερη θεραπεία, αλλά λόγω παρενεργειών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και πολύ χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) πλέον δεν συστήνονται.
Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει. Βάλτε στην καθημερινότητά σας φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Πίνετε επίσης περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν γυμνάζεστε.
Πηγή: prevention.com