γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης
Θεωρητικά ναι. Ένα πλάνο διατροφής που βρίσκεται κοντά στη Μεσογειακή Διατροφή μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει σε αυτόν που το ακολουθεί με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Παρόλα αυτά άτομα με μια σειρά από υπάρχοντα προβλήματα θα πρέπει να προσeξουν τις παραμέτρους που σχετίζονται με τη πάθησή τους.
Πάσχοντες από ΣΔ.
Σε κάθε περίπτωση οι διαβητικοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του διαιτολόγου τους για τη ρύθμιση των υδατανθράκων που προσλαμβάνουν. Επιπρόσθετα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για το ΣΔ2 με μετφορμίνη, θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα Β12 και να προχωρούν σε ανάλογες διατροφικές επιλογές ή λήψη συμπληρώματος
Άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου / φερριτίνης.
Ειδικότερα οι γυναίκες με μεγάλο και έντονο κύκλο ή άτομα με σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να προχωρούν στις ανάλογες διατροφικές επιλογές ή να λαμβάνουν τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής σιδήρου και Β12.
Πάσχοντες από οστεοπενία / οστεοπόρωση και άτομα τρίτης ηλικίας .
Θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο αλλά και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Παιδιά και νεαρά άτομα.
Αν και η χρονική διάρκεια της νηστείας είναι σχετικά μικρή και εφόσον μέσα από την ποικιλία των τροφών καλύπτονται οι ανάγκες η παράλληλη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής θα καλύψει πιθανές αστοχίες των διατροφικών επιλογών (σε ποσότητα και ποιότητα).
Άτομα με προβλήματα πεπτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι μονόδρομος η χρησιμοποίηση τροφών χωρίς γλουτένη. Άτομα σπαστική κολίτιδα πάλι μπορούν να προβούν στις ανάλογες επιλογές έτσι ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.