share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μειωμένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που θηλάζουν – Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός

Μειωμένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που θηλάζουν – Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός

Προστατευτική επίδραση έχει ο θηλασμός απέναντι στον διαβήτη, εφόσον βέβαια διαρκεί για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που θήλασαν το μωρό τους για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσες δεν θήλασαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έρικα Γκούντερσον του ερευνητικού και ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 1.238 γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 30 ετών και οι οποίες κατά περιόδους υποβάλλονταν σε εξετάσεις για διαβήτη.

Διαφήμιση

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που μια γυναίκα είχε θηλάσει το μωρό της (ή τα μωρά της) τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στη ζωή της. Η αιτία γι’ αυτή τη συσχέτιση είναι ακόμη ασαφής, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με προστατευτικές ορμονικές αλλαγές που επιφέρει ο θηλασμός στα παγκρεατικά κύτταρα της μητέρας, τα οποία ελέγχουν την παραγωγή ινσουλίνης και συνεπώς το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει επί έξι μήνες και πάνω (συνολικά σε όλες τις γέννες τους) είχαν κατά μέσο όρο 47% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη σε σχέση με όσες δεν είχαν θηλάσει καθόλου στο παρελθόν. Όσες είχαν θηλάσει λιγότερο από έξι μήνες είχαν μόλις 25% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι ο θηλασμός ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Διαφήμιση

logo