share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Με αυτή τη διατροφή κρατάμε ζωντανή τη μνήμη μας

Με αυτή τη διατροφή κρατάμε ζωντανή τη μνήμη μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που η μνήμη μας μοιάζει να μας εγκαταλείπει…

Γεγονότα από το παρελθόν αλλά και υποχρεώσεις που έχουμε προγραμματίσει συχνά μας… διαφεύγουν.

Ωστόσο, η εφαρμογή μίας ισορροπημένη διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, μιας και η παρουσία των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την λειτουργία και τη διατήρηση της ισορροπίας του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, η καλύτερη μνήμη διασφαλίζεται όταν υπάρχουν σε αφθονία οι ακόλουθες ουσίες:

– Γλυκόζη: Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν στερήσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα από την ουσία αυτή διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ακόμη η γλυκόζη συμβάλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής και συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης. Σε μια πρόσφατη έρευνα μελετήθηκε η επίδραση της γλυκόζης στη μνήμη ηλικιωμένων ατόμων. Τους δόθηκαν διάφορα τεστ μνήμης μετά το πρωινό τους γεύμα. Η πρώτη ομάδα ήπιε λεμονάδα με ζάχαρη και η δεύτερη με λεμονάδα με ζαχαρίνη για πρωινό. Βρέθηκε τελικά ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας (που είχαν καταναλώσει ζάχαρη στο πρωινό) είχαν καλύτερες αποδόσεις στα τεστ μνήμης σε σχέση με τα άτομα της δεύτερης ομάδας.

Πολλοί διαβάζοντας ότι η ζάχαρη βοηθάει τη μνήμη μπορεί να προβούν σε υπερβολική πρόσληψη. Πριν το κάνετε αυτό να θυμάστε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής για την υγεία. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαφήμιση

Έτσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως, τα φρούτα, οι χυμοί, το πολύσπορο ψωμί, οι πατάτες, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, τα πτι-μπερ ολικής αλέσεως, τα πολυδημητριακά μπισκότα, τα cream crackers σίκαλης, οι φρυγανιές/κριτσίνια ολικής αλέσεως, πλιγούρι, όσπρια, το μέλι, η μαρμελάδα, μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας αλλά και της γλυκόζης, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για την καλή λειτουργία της μνήμης.

– Β1 (Θειαμίνη): αποτελεί βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των τροφών με σκοπό την απελευθέρωση ενέργειας. Συνεπώς, συνεισφέρει στην σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ παίζει ρόλο και στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων. Έτσι, αυξάνει την πνευματική μας δραστηριότητα.

Πηγές: πατάτα, γάλα, κρέας, λαχανικά, φρούτα, ψωμί πολύσπορο, πολυδημητριακά μπισκότα.

– Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη):

Η βιταμίνη Β12 (κυανοκομπαλαμίνη), εκτός των άλλων είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος, την διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού (συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και στην μνήμη). Έλλειψη της, εκτός από αναιμία, οδηγεί και σε νευρολογικά συμπτώματα, νοητική καθυστέρηση καθώς και σε πολλά άλλα κλινικά προβλήματα. Είναι επίσης πιθανόν στον οργανισμό να εμποδίζεται ή να ανατρέπεται κάποιο μέρος της μείωσης της νοητικής λειτουργίας η οποία συμβαίνει φυσιολογικά με την άνοδο της ηλικία, με την βελτιωμένη κατάσταση της βιταμίνης Β12, Β6 και φολικού στον οργανισμό.

Πηγές: Συκώτι, κρέας, αυγά, ψάρια (πέστροφα), τυρί μαλακό, πολυδημητριακά μπισκότα.

onmed.gr

Διαφήμιση

logo