share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κοτόπουλο γιουβέτσι με μικρό χυλοπιτάκι ή κριθαράκι

Κοτόπουλο γιουβέτσι με μικρό χυλοπιτάκι ή κριθαράκι

Μια εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο χορταστικό πιάτο με ένα αγαπημένο απ” όλους πουλερικό. Κοτόπουλο με κριθαράκι ή μικρό χυλοπιτάκι στο φούρνο.

Υλικά συνταγής

1 κοτόπουλο 1.200 γρ. περίπου σε μερίδες

1 πακέτο κριθαράκι μέτριο ή μικρό χυλοπιτάκι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 δαφνόφυλλο

6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαφήμιση

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

τριμμένο τυρί, μυζήθρα ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες και κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες.

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ και ανακατεύετε, τρίβοντάς το στη βάση της κατσαρόλας, για 1/2 λεπτό για να βγάλει τη γεύση και το άρωμά του. Προσθέτετε το σκόρδο και το κοτόπουλο και σοτάρετε ανακατεύοντας για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνετε στη κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, τις λιαστές ντομάτες, και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, αλατοπιπερώνετε και σιγο-βράζετε το κοτόπουλο, σε χαμηλή φωτιά για 50 λ περίπου.

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε το κριθαράκι ή χυλοπιτάκια μέχρι να γυαλίσουν καλά. Τα μεταφέρετε αμέσως σε ένα ταψί, ρίχνετε και το κοτόπουλο με την σάλτσα του, αφαιρείτε το δαφνόφυλλο, ανακατεύετε και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Φροντίζετε τα υγρά της σάλτσας να σκεπάζουν καλά (τουλάχιστον κατά 2 δάχτυλα) το κριθαράκι ή χυλοπιτάκι. Διαφορετικά προσθέστε ακόμα λίγο ζεστό νερό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λ. Στη διάρκεια ψησίματος ελέγξτε αν απαιτείτε επιπλέον νερό. (Μη παραψήσετε το ζυμαρικό. Αφήστε το “αλ τέντε” με το ζουμάκι του, λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι και εκτός φούρνου συνεχίζει να ψήνετε και θα “ρουφήξει” το ζουμί του). Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί (προαιρετικά) και σερβίρετε.

Φωτογραφίες: “flavoursandflair.com’/ thenationalherald.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo