Η κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλη και μακροχρόνια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη θρόμβωση και κατ’ επέκταση για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι η αποχή από το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και μάλιστα τα οφέλη για την καρδιά αυξάνονται όσο περισσότερα χρόνια αποφεύγει κανείς το ποτό.
Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε βάθος 25ετίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε 10ετία αποχής από το αλκοόλ ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής μειώνεται κατά 20%, ασχέτως αν κανείς έπινε πριν μπίρα, κρασί ή άλλο τύπου αλκοολούχων ποτών.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, για κάθε δεκαετία που πίνει κανείς αλκοόλ ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται κατά 13%, ενώ για κάθε επιπλέον ποτό την ημέρα ο κίνδυνος υπολογίζεται στο 4%.
“Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για μια πάθηση όπως η κολπική μαρμαρυγή, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Δρ Γκρέγκορι Μάρκους.
Ο αριθμός των ετών και οι ποσότητες αλκοόλ που πίνει κανείς καθορίζουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, προσθέτει ο Μάρκους, επομένως όσο πιο νωρίς κόβει κανείς το αλκοόλ τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη για την καρδιά του.