Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ.) έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Κάποιοι από αυτούς είναι ο καρκίνος του εντέρου και του μαστού, η νόσος Αλτσχάιμερ, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα και τα υψηλά επίπεδα χολγστερόλης, παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ συνδέει την τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ανώμαλη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των ανθρώπων που πίνουν καθόλου ή λίγο αλκοόλ.
Όπως περιγράφεται από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος, εάν το λίπος στο ήπαρ ξεπερνάει το 5-10% του συνολικού βάρους του οργάνου, τότε αυτό ονομάζεται “στεάτωση» ή “λιπώδες ήπαρ». Παρά το γεγονός ότι έως και στο 80% των περιπτώσεων ατόμων με λιπώδες ήπαρ δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, στο υπόλοιπο 20% των ασθενών μπορεί η ήπια αυτή νόσος να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.
Για να εξετάσουν τη σχέση κρέατος και μεθόδου μαγειρέματος με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ερευνητές με επικεφαλής την Shira Zelber-Sagi, εξέτασαν 357 συμμετέχοντες, μεταξύ 40 και 70 ετών.
Παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ήταν οι πιο νέοι εκ των συμμετεχόντων, κυρίως άντρες, με μεγαλύτερο ΔΜΣ, αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και χειρότερο μεταβολικό προφίλ.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μη αλκοολική νόσος του λιπώδους ήπατος διαγνώστηκε στο 38,7 % των συμμετεχόντων και η αντίσταση στην ινσουλίνη στο 30,5%.
Επιπλέον άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος μαγειρεμένου με ανθυγιεινές μεθόδους, είχαν αυξημένα επίπεδα HCA (προφλεγμονώδεις ουσίες στο καμένο κρέας) και εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όσοι είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιας καρδιοπάθειας.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο δυτικός τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από απουσία άσκησης και υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης και κορεσμένων λιπαρών, παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology.