Περίπου το 38% όλων των περιστατικών καρκίνου (πάνω από 135.500) που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να προληφθούν χάρη σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research UK.
Η σχετική μελέτη-ορόσημο, όπως χαρακτηρίζεται, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, παρουσιάζει αναλυτικά τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο.
Καρκίνος, υπερβολικό βάρος και υπεριώδης ακτινοβολία οι 3 πιο επικίνδυνοι εχθροί
Η μελέτη του Cancer Research UK δείχνει ότι το κάπνισμα παραμένει ο νούμερο ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια σταθερή μείωση στον αριθμό των καπνιστών. Στο κάπνισμα αποδόθηκαν περίπου 32.200 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των αντρών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον αντρικό πληθυσμό) και περίπου 22.000 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των γυναικών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό) ετησίως –συνολικά ποσοστό 15,1% όλων των περιστατικών καρκίνου.
Το υπερβολικό βάρος βρέθηκε στη δεύτερη θέση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Κάθε χρόνο, περίπου 22.800 καρκίνοι (6,3% όλων των περιστατικών) διαγιγνώσκονται στο ΗΒ σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω . Από αυτούς τους καρκίνους, 13.200 αφορούν άντρες και 9.600 αφορούν γυναίκες. Το υπερβολικό βάρος έχει συνδεθεί με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και των νεφρών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πάνω από 1 στα 20 περιστατικά καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί εάν το βάρος παρέμενε μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
Μετά το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος, για τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου οφείλονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε λόγω της έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ). Σε ετήσια βάση, περίπου 13.600 περιστατικά μελανώματος (ποσοστό 3,8% όλων των περιστατικών καρκίνου), της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, είναι δυνατό να αποδοθούν στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Την πεντάδα των βασικότερων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο συμπληρώνουν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η πολύ μικρή κατανάλωση φυτικών ινών. Σε καθέναν από τους δύο αυτούς παράγοντες αποδόθηκε ποσοστό 3,3% όλων των περιστατικών καρκίνου σε ετήσια βάση.
Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική ενάντια στον καρκίνο
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Σερ Harpal Kumar, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Cancer Research UK, αναφέρει: “Ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν εγγυάται την προστασία από τον καρκίνο, όμως μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ μας. Τα νούμερα φανερώνουν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει να εμφανίσει καρκίνο».
“Η έρευνα δείχνει καθαρά τον αντίκτυπο του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στον καρκίνο. Η πρόληψη είναι λοιπόν η πιο οικονομικά αποδοτική στρατηγική ενάντια στον καρκίνο» συμπληρώνει ο Kumar.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr