ΥΓΕΙΑ

Καρδιακές παθήσεις: 5 παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν

Καρδιακές παθήσεις: 5 παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της πάθησης, σε γενικές γραμμές όμως περιλαμβάνουν αυξημένους παλμούς, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, κόπωση, οίδημα στους αστραγάλους, λιποθυμία.

Η νόσος αντιμετωπίζεται καλύτερα αν διαγνωστεί εγκαίρως, γι’ αυτό πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αν παρουσιάσετε πόνο στο στήθος, λιποθυμία ή δύσπνοια.

Δείτε 5 παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων που μπορούν να αποφευχθούν:

Καθιστική ζωή

Η απουσία σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Ένας άνθρωπος που δεν ασκείται και κάνει καθιστική ζωή, μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα αυτά που μοιάζουν με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας χωρίς οι καρδιολογικές εξετάσεις να δείχνουν ότι η καρδιά πάσχει.

Παρότι η καρδιά διατηρεί την ικανότητά της να λειτουργεί ικανοποιητικά σαν αντλία (δηλαδή να διατηρεί φυσιολογικό το κλάσμα εξωθήσεως της), ο άρρωστος παραπονείται για συμπτώματα που μοιάζουν με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Επιστημονικά, το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την εμφάνιση μιας χρόνιας, τελείως ασυμπτωματικής φλεγμονής που οδηγεί σε αδυναμία και ατροφία των μυών και του μυοκαρδίου με εναπόθεση λίπους στην κοιλιά (εικόνα κεντρικής παχυσαρκίας).

Γενικά, η ακινησία σε συνδυασμό με το πάχος και τη συνύπαρξη άλλων χρόνιων παθήσεων από άλλα όργανα και ιστούς, όπως π.χ. οι αρθρώσεις (αρθρίτιδες), οδηγεί σε κλινική εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας που, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται και εργαστηριακά αντιληπτή.

Διαφήμιση

Στρες

Το άγχος και το στρες έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό όχι στην αιτιολογία αλλά στην ανάδειξη των υποκείμενων καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν διάφορα είδη στρες, όπως το άγχος της εργασίας, το οικονομικό, εξωγενή στρεσογόνα συµβάντα όπως διαζύγια, ενδοοικογενειακές προστριβές, θάνατοι, τραυματισμοί, ασθένειες, βίαια περιστατικά, απώλεια εργασίας, συνταξιοδότηση, επιχειρηματική αποτυχία κ.ά.

Το στρες ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα ορισμένα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μια σειρά νευροορμονών, με κυρίαρχες τις κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη – nor αδρεναλίνη). Οι ορμόνες αυτές παίζουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς (όπως στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού), καθώς και στη λειτουργία των αγγείων (αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης). Θεωρούνται υπεύθυνες για τη γένεση σοβαρών αρρυθμιών αλλά και για τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

heart attack woman

Κακή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τα ποσοστά καρδιακής προσβολής.

Κακή υγιεινή

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το μη τακτικό πλύσιμο των χεριών ή άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, μπορεί να προκαλέσουν ιώσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής μόλυνσης, ειδικά εάν πάσχετε ήδη από κάποια καρδιακή πάθηση.

Επιπλέον, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου.

Κάπνισμα

Η νικοτίνη προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.

Το κάπνισμα οδηγεί σε δυσκαμψία της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης – δύο επιδράσεις που αποτελούν σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#ανάπτυξη
#διατροφή
#εικόνα
#έμφραγμα
#επιχειρηματική
#Εργασίας
#έρευνες
#ζάχαρη
#θανάτου
#κάπνισμα
#καρδιά
#νευρικό σύστημα
#οικονομικό
#ορμόνες
#πόνο
#υγεία
#χοληστερόλη