Το μαύρο πιπέρι θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Ένα συστατικό του αγαπημένου καρυκεύματος, η πιπερονάλη, βρέθηκε ότι “μειώνει σημαντικά» τις επιβλαβείς επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Στην ινδική μελέτη, αρουραίοι που έλαβαν συμπλήρωμα πιπερονάλης επί έξι εβδομάδες, είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και ισχυρότερα οστά σε σύγκριση με τα ζώα που τρέφονταν μόνο με λιπαρά τρόφιμα χωρίς πιπέρι.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sri Venkateswara στην Ινδία χρησιμοποίησαν για τη μελέτη παχύσαρκους αρουραίους στου οποίους έδιναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά επί 22 εβδομάδες.
Οι επιστήμονες εξήγαγαν την πιπερονάλη από μαύρους σπόρους πιπεριού και την πρόσθεσαν στη διατροφή των τρωκτικών από την 16η εβδομάδα.
Στο τέλος της περιόδου μελέτης, αυτή η ομάδα είχε αυξημένη άπαχη σωματική μάζα, αυξημένη περιεκτικότητα μετάλλων στα οστά και μεγαλύτερη οστική πυκνότητα (BMD) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η συμπληρωματική χορήγηση πιπερονάλης μείωσε επίσης σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από μόλις 60 λεπτά σε σύγκριση με τους αρουραίους της ομάδας ελέγχου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προληπτική επίδραση του πιπεριού μεγιστοποιήθηκε όταν η δόση ανερχόταν σε 40 mg/κιλό σωματικού βάρους και χορηγούνταν για μια περίοδο 42 ημερών.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πιπερονάλη θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έρευνά τους αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της πιπερονάλης ως ισχυρού παράγοντα κατά της παχυσαρκίας, καθώς παρέχει επιστημονικές ενδείξεις για τη χρήση της και περιγράφει τον μηχανισμό δράσης της.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Metabolism.
Πηγή: Mail Online