Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν χρόνιο διάχυτο πόνο σε όλο το σώμα, κόπωση, πονοκεφάλους, δυσκολία στον ύπνο κ.α.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την κατάσταση, εικάζεται όμως ότι οφείλεται σε νευροφυσιολογικούς, ορμονικούς, γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.
Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ένα υψηλής συναισθηματικής έντασης γεγονός, όπως ο τοκετός ή ο θάνατος αγαπημένου προσώπου.
Οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία παρουσιάζουν μικρότερη ανοχή στον πόνο και σε άλλα αισθητικά ερεθίσματα.
Οι γυναίκες μέσης ηλικίας, 30 έως 50 ετών, έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την κατάσταση.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.
Γενικά πρέπει να ακολουθείτε διατροφή φτωχή σε FODMAPs, δηλαδή ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμα, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού.
Ειδικότερα, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τα εξής:
Ξινό λάχανο
Αυτή η σπεσιαλιτέ της γαλλικής και γερμανικής κουζίνας έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια, που σημαίνει ότι περιέχει πολλά FODMAPS. Ο αποκλεισμός του από τη διατροφή θα μειώσει την έκθεση στα FODMAPS και τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
Επεξεργασμένες τροφές
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλά FODMAPS, αλλά και συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκειά τους, γεγονός που επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης.
Προσπαθείτε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, κατά προτίμηση βιολογικές.
Αλκοόλ και καφεΐνη
Σύμφωνα με μελέτη του 2013, οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, όχι όμως να αποκλείουν εντελώς τις δύο σουείες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, περίπου 1-2 ποτηριών κρασιού την εβδομάδα, βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων. Οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από αυτή, επιδείνωσε τα συμπτώματα.
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε επίσης τα όσπρια, τα μήλα και το γάλα.
Η κατανάλωση tofu έχει βρεθεί ότι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
Πηγή: express.co.uk