Αυτό προκύπτει από στοιχεία ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο με θέμα “Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο” το οποίο θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 17 Απριλίου (9:00-15:00) στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
“Tα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι σύγχρονες μέθοδοι αιμοκάθαρσης και η νεφρική μεταμόσχευση έχουν παρατείνει την επιβίωση, αλλά η παράταση της επιβίωσης δεν συνοδεύεται και από ανάλογη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η εφαρμογή προγραμμάτων συστηματικής άσκησης στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς τόσο στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, όσο και εκτός αυτής, αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο συμπληρωματικής θεραπείας των ασθενών αυτών. Έχει διαπιστωθεί τόσο από διεθνείς έρευνες, όσο και από στοιχεία έρευνας που έγινε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, ότι η άσκηση κατά την αιμοκάθαρση βοηθάει στην μεγαλύτερη αποβολή των τοξικών ουσιών, στη λεγόμενη επάρκεια της αιμοκάθαρσης. Δηλαδή ενισχύει τη δράση του φίλτρου αιμοκάθαρσης σε ένα ποσοστό από 15 έως 20%. Επιπλέον η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και πολλών συστημάτων, διορθώνει τη μυϊκή ατροφία και επιδρά πολύ θετικά στην κατάθλιψη και το άγχος που διακρίνει τους ασθενείς”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης.
Να σημειωθεί, ότι στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο των προγραμμάτων αποκατάστασης που εφαρμόζονται από το 1996, περίπου 25 νεφροπαθείς ετησίως έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης με τα έξι ειδικά ποδήλατα που υπάρχουν. Παράλληλα, εξειδικευμένοι γυμναστές και νοσηλευτές επιβλέπουν τους ασθενείς αυτούς οι οποίοι εκτός από ποδήλατο κάνουν και ειδικές ασκήσεις με το ελεύθερο χέρι. Ο κ. Δεληγιάννης, επισημαίνει, ότι οι νεφροπαθείς εκτός από τις ημέρες της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να ασκούνται και τις ενδιάμεσες ημέρες με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό επειδή οι νεφροπαθείς χρειάζονται χρόνο και για τις άλλες τους δραστηριότητες.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίος δεν επεκτείνεται το πρόγραμμα της άσκησης κατά την αιμοκάθαρση, ο κ. Δεληγιάννης, αναφέρει ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τα θεραπευτικά οφέλη της, ότι οι ασθενείς φοβούνται μήπως η άσκηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ότι οι ασφαλιστικοί φορείς δεν υποστηρίζουν προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ότι το κόστος είναι υψηλό, καθώς χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για να καθοδηγεί και να επιβλέπει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το συμπόσιο για την “Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο” διοργανώνεται από την Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ με τη συνεργασία της A’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ – Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, της Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις Νεφρών (Εuropean Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease) και του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος. Μεταξύ των εισηγητών θα είναι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις Νεφρών, καθηγήτρια, Naomi Clyne.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές και ασθενείς, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις σύγχρονες απόψεις για την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού, στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινού διαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.