share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο

Γιουβαρλάκια με πλούσια σούπα αυγολέμονο. Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους με ελαφριά πεντανόστιμη γεύση ιδανικό για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Μια συνταγή για να απολαύσετε εύκολα και γρήγορα πεντανόστιμα γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο!

Υλικά συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:

1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1/2 φλ. τσαγιού μακρύκοκο ρύζι, καρολίνα ή αρμπόριο

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. νερό

αλάτι πιπέρι

½-¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα

Για το βράσιμο:

1 φρέσκος “Σπιτικός” ζωμός κότας (28 γρ.), προαιρετικά

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι + ½ κ.γ. πιπέρι

Διαφήμιση

Για τη σούπα αυγολέμονο:

1 ολόκληρο αυγό + 2 κρόκους αυγών

1-1½ λεμονιού το χυμό

2 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση συνταγής

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, εκτός από το αλεύρι, και τα ζυμώνετε αρκετή ώρα με τα χέρια σας να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 15-20 λ να ενωθούν οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.

Στη συνέχεια, βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο το ξαναζυμώνετε ελαφρώς και το πλάθετε σε 30-35 περίπου μικρά κεφτεδάκια. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το αλεύρι, βυθίζετε τα κεφτεδάκια, ένα τη φορά, στο αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τα “τινάζετε” ελαφρώς να φύγει το πολύ αλεύρι και τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο το ένα δίπλα στο άλλα. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 8 φλ. τσαγιού νερό (και προαιρετικά το ζωμό κότας), και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού βάζετε απαλά με ένα κουτάλι τα αλευρωμένα κεφτεδάκια, ρίχνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.

Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σιγοβράζετε με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ο ζωμός πρέπει να είναι αρκετός και να σκεπάζει όλα τα κεφτεδάκια μέχρι το τέλος του βρασίματος. Αν δεν είναι προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Για το αυγολέμονο: Όταν είναι έτοιμα τα γιουβαρλάκια σας, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρα προς χαμηλή και φτιάχνετε το αυγολέμονο. Σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ βάζετε το 1 αυγό και τους 2 κρόκους αυγών και και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να γίνουν αφρώδη.

Προσθέτετε στο μπολ το κορν φλάουρ και 2 κ.σ. νερό και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ λίγο χυμό λεμονιού με λίγο ζεστό ζωμό κρέατος στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις το ζεσταθεί αρκετά το κάτω μέρος του μπολ και το νιώσετε ζεστό στο χέρι σας, το αυγολέμονο είναι έτοιμο.

Το ρίχνετε στη κατσαρόλα, (ο ζωμός θα πρέπει να σιγοβράζει και όχι να κοχλάζει γιατί θα “κόψει” το αυγολέμονο), και το αφήνετε μόνο για 1/2 λ. Αν θέλετε τη σούπα σας πιο πηχτή διαλύετε λίγο ακόμα κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό το ρίχνετε στο ζωμό και το αφήνετε άλλο 1/2 λ.

Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε αν απαιτείται. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια σας με τη σούπα αυγολέμονο πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή

Διαφήμιση

logo