Έχετε αρκετούς λόγους για να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, η κατανάλωση της οποίας έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο, για πολλούς ακατόρθωτο, καθιστώντας τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης αναγκαίο κακό.
Γνωρίζετε όμως πραγματικά, πόσο υγιεινά είναι τα εναλλακτικά υποκατάστατα που έχετε επιλέξει;
Δείτε τα 5 φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς και ποιο από αυτά πρέπει να αποφεύγετε.
Ζάχαρη καρύδας: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας, καθώς και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το γλουταμινικό οξύ, που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα, είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (350, καθιστώντας την ιδανική για τους διαβητικούς και όσους θέλουν να αποφύγουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Σιρόπι σφενδάμου: Όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυτό το φυσικό σιρόπι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς αποτελεί ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μέλι: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή εναλλακτική της ζάχαρης. Παρότι το μέλι του εμπορίου έχει γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το μέλι manuka, το οποίο παράγουν μέλισσες που τρυγούν τεϊόδεντρα, πιστεύεται ότι είναι το καλύτερο λόγω των αντιβακτηριακών ενώσεων που περιέχει.
Μελάσα: Παράγεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία για την εξαγωγή της λευκής ζάχαρης. Δεν έχει τόσο γλυκιά γεύση, αλλά έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τη ζάχαρη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.
Νέκταρ αγαύης: Αν και είναι πλούσια σε φρουκτάνες και σαπωνίνες, που της προσδίδουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές ιδιότητες, η εμπορικά παραγόμενη αγαύη χάνει όλες αυτές τις ιδιότητες πριν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων εξαιτίας της υψηλής θερμότητας που εφαρμόζεται κατά την εξαγωγή της. Έτσι το σιρόπι αγαύης καταλήγει να είναι ένα σιρόπι τόσο πλούσιο σε φρουκτόζη, το οποίο είναι χειρότερο ακόμη και από τη λευκή ζάχαρη.
Πηγή