share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Εύκολες και έξυπνες συμβουλές για να “σώσετε” τα ρούχα σας

Εύκολες και έξυπνες συμβουλές για να “σώσετε” τα ρούχα σας

1.Εξαφανίστε τη μυρωδιά της μούχλας από τις πετσέτες σας

Πλύνατε τις πετσέτες αλλά ξεχάσατε να τις βγάλετε εγκαίρως από το κάδο του πλυντηρίου με αποτέλεσμα να παραμείνουν νοτισμένες και να μυρίζουν δυσάρεστα; Έχει συμβεί σε όλους μας και δυστυχώς η μυρωδιά δεν φεύγει με τίποτα.

Σας έχουμε τη λύση: Πλύντε ξανά τις πετσέτες σε ζεστό νερό με ένα φλιτζάνι ξύδι και χωρίς απορρυπαντικό. Αν εξακολουθούν να μυρίζουν, πλύνετε και πάλι σε ζεστό νερό με 1/2 φλιτζάνι μαγειρικής σόδας. Μετά από αυτές τις δύο πλύσεις, ως δια μαγείας η μυρωδιά της μούχλας θα εξαφανιστεί.

2. Επαναφέρετε τα μάλλινα που “μπήκαν» στο πλύσιμο

Δεν προσeξατε και το αγαπημένο σας πουλόβερ ταιριάζει τώρα σε κάποιον που έχει το μισό σας μέγεθος.

Μην το πετάξετε ακόμα. Μπορείτε να επαναφέρετε το πουλόβερ στο αρχικό του μέγεθος.

Ξεκινήστε.

Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε δύο κουταλιές της σούπας παιδικού σαμπουάν και ανακατέψτε ελαφρά με το χέρι σας.

Τοποθετήστε το (προσωρινά) κατεστραμμένο πουλόβερ μέσα.

Αφήστε το νερό να μουλιάσει το μάλλινο για 15 περίπου λεπτά, ούτω ώστε οι ίνες του υφάσματος να απορροφήσουν το βρεφικό σαμπουάν αργά.

Ξεπλύνετε απαλά σε δροσερό νερό σε άλλη λεκανι.

Προσοχή: Πρέπει και πάλι να αποφύγετε… ζουλήγματα και στύψιμο!

Απλώστε το συρρικνωμένο σας μάλλινο σε μια πετσέτα και τυλίξτε το μέσα σ’ αυτήν σαν ρολό, με προσοχή, για να απορροφήσετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού.

Ξεκινήστε να τεντώνετε το ρούχο με τα χέρια σας, έτσι ώστε να το επαναφέρετε στο κανονικό του μέγεθος.

Μόλις το ρούχο επανέλθει το αρχικό του σχήμα, αφήστε το να στεγνώσει και… voila: το πουλόβερ σας σώθηκε.

3. Μειώστε το ξεθώριασμα των σκούρων ρούχων

Αν παρατηρήσετε ότι τα τζιν και τα σκούρα χρώματα των ρούχα φαίνεται να ξεθωριάζουν γρήγορα, τότε πρέπει να κάνετε μερικές αλλαγές για να κάνετε τα χρώματα των ρούχων να διαρκούν περισσότερο.

Είναι πιθανό ότι χρησιμοποιείτε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης στο πλυντήριο.

Πλένετε με ζεστό νερό μόνο τα ρούχα που είναι πολύ λερωμένα.

Μια στολή που φορέσατε μόνο μια φορά στη δουλειά ή στο σχολείο δεν χρειάζεται ζεστό νερό.

Η μείωση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού σε κρύο ή χλιαρό μπορεί να μειώσει τη φθορά στα ρούχα σας. Εξοικονομήστε χρήματα μειώνοντας τη χρήση του ζεστού νερού και διατηρώντας τα ρούχα σας σαν καινούργια.

Την επόμενη φορά που θα τα πλύνετε στο πλυντήριο μειώστε την ποσότητα απορρυπαντικού και πριν ρίξετε τα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου γυρίσετε τα από την ανάποδη πλευρά.

4. Ξεφορτωθείτε τις μυρωδιές του πλυντηρίου

Ακόμη και οι επιμελέστερες νοικοκυρές, ξεχνούν καμιά φορά ότι οι ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται καθάρισμα. Η δυσάρεστη μυρωδιά που “πιάνετε” ως μαμά-νοικοκυρά-λαγωνικό, όταν ανοίγετε το πλυντήριό σας, δεν είναι ιδέα σας! Ο κάδος του πλυντηρίου σας -και όχι μόνο- έχει σίγουρα ανάγκη από… περιποίηση, αφού τείνει να μαζεύει υγρασία.

Πώς να καθαρίσετε τον κάδο του πλυντηρίου

Μπορείτε να απολυμάνετε τον κάδο του πλυντηρίου χρησιμοποιώντας απλά απορρυπαντικό. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα υψηλής θερμοκρασίας και αφήστε το πλυντήριο να πραγματοποιήσει την πλύση κανονικά χωρίς καθόλου ρούχα στον κάδο.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ξύδι, που είναι φυσικό και φτηνό απολυμαντικό. Θέστε το πλυντήριο σε λειτουργία (σε πρόγραμμα των 90 περίπου βαθμών, ώστε να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια). Όταν ο κάδος γεμίσει νερό, βάλτε δύο κούπες λευκό ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού και αφήστε το οικολογικό καθαριστικό να κάνει για ‘σας τη βρωμοδουλειά! Μπορείτε επίσης να περάσετε την επιφάνεια του κάδου με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια πλύση με σκέτο νερό στο τέλος, για να απομακρυνθεί η μυρωδιά του ξιδιού.

Τέλος, η χρήση μαγειρικής σόδας (σε ποσότητα αντίστοιχη του απορρυπαντικού) θα απομακρύνει άλατα και δυσάρεστες μυρωδιές. Και σε αυτή την περίπτωση ηδιαδικασία είναι η ίδια: πλύση σε υψηλή θερμοκρασία – σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού – πλύσιμο και στράγγιγμα – ξέπλυμα στο ίδιο πρόγραμμα με σκέτο νεράκι.

Πώς να καθαρίσετε τις θήκες

Σε ένα κουβά ή σε μια λεκάνη, βάλτε καυτό, καθαρό νερό. Αφαιρέστε τις θήκες για το μαλακτικό και το απορρυπαντικό και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά. Βγάλτε τις από το νερό και τρίψτε τις καλά με ένα καθαριστικό σπρέι, για να απομακρύνετε λεκέδες, άλατα και μυρωδιές. Σκουπίστε καλά με απορροφητικό χαρτί ή μια καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε ξανά τις (πεντακάθαρες) θήκες στη θέση τους!

Πώς να καθαρίσετε το λάστιχο

Σε μια μικρή λεκάνη, φτιάξτε ένα απολυμαντικό μίγμα από υγρό λευκαντικό (περίπου ένα φλιτζάνι αρκεί) και ζεστό νερό (500 περίπου ml). Μουλιάστε ένα πανάκι ή μια πετσέτα και περάστε το λάστιχο τρίβοντάς το καλά! Μπορείτε να το ξεπλύνετε χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα ή ένα βιτέξ.

Αναστασία Τ για το idiva.gr

logo