ΥΓΕΙΑ

Ελληνική συμμετοχή στο μεγάλο ευρωπαϊκό έργο Human Brain Project για τις ασθένειες του εγκεφάλου

Ελληνική συμμετοχή στο μεγάλο ευρωπαϊκό έργο Human Brain Project για τις ασθένειες του εγκεφάλου
Ένα ακόμη ελληνικό ερευνητικό εργαστήριο, της δρος Zωής Κούρνια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επιλέχθηκε στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου Human Brain Project για το σχεδιασμό υποψηφίων φαρμάκων και την ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τις ασθένειες του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η Ζωή Κούρνια επιλέχθηκε για να συμμετάσχει, μαζί με το εργαστήριο του καθηγητή Fr. Gervasio από το University College, στο πρόγραμμα “Ιατρική Πληροφορική» (Medical Informatics) του Human Brain Project (HBP).

Το δεκαετές Human Brain Project είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίας (Future and Emerging Technologies-FET). Συντονίζεται από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL) και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα επιστημονικά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη απασχολεί περίπου 500 επιστήμονες σε περισσότερα από 100 πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα.

Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας λεπτομερείς ψηφιακές αναπαραστάσεις, ανακατασκευές και προσομοιώσεις του εγκεφάλου, το ΗΒΡ έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και τις ασθένειές του. Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τις εγκεφαλικές παθήσεις του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, όγκοι κ.α.) συνιστά πρώτη προτεραιότητα του έργου.

Η ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετέχει στο HBP ήδη με τρία ερευνητικά εργαστήρια από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η νέα ελληνική συμμετοχή.

Το εργαστήριο της Ζωής Κούρνια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχει μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης (High Performance Computing) για το σχεδιασμό νέων μικρών μορίων που μπορεί να αποτελέσουν υποψήφια φάρμακα. Το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσει υπολογιστικές μεθόδους για τον σχεδιασμό υποψηφίων φαρμάκων που η δράση τους βασίζεται σε αλλοστερικούς μηχανισμούς.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#Αθηνών
#Αλτσχάιμερ
#Ελλάδα
#ελληνική
#ελληνικό
#επιστήμονες
#Ευρωπαϊκή Ένωση
#Κρήτης
#πρόγραμμα
#φάρμακα