ΥΓΕΙΑ

Διώξτε την πίεση χωρίς…φάρμακα!

Διώξτε την πίεση χωρίς…φάρμακα!

Η αρτηριακή πίεση στον άνθρωπο φυσιολογικά μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις δραστηριότητές του. Έτσι αυξάνεται όταν είμαστε αναστατωμένοι ή καταβάλουμε κάποια προσπάθεια και μειώνεται όταν αναπαυόμαστε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να διώξτε την πίεση χωρίς φάρμακα.

Οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα σε κατάσταση ηρεμίας και συνήθως πριν τα γεύματα κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και καλό είναι να καταγράφονται (*). Φυσιολογική είναι η πίεση που δεν υπερβαίνει το 140 mm Hg για τη συστολική και το 90 mm Hg για τη διαστολική (130/85 τα όρια για διαβητικούς). Υπόταση είναι όταν η συστολική πίεση είναι κάτω από 100 mm Hg. Η υπέρταση είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία η πίεση μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά παραμένει συνέχεια υψηλή, δηλαδή η συστολική (μεγάλη) πίεση είναι πάνω από 140 mm Hg και η διαστολική (μικρή) πίεση πάνω από 90 mm Hg. Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις που θα πραγματοποιείτε, τότε πρέπει να πάρετε μια σειρά μέτρων (σε πρώτη φάση) για να διατηρήσετε τη πίεση σας υπό έλεγχο.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως τον τρόπο ζωής και μπορούν να φέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα τόσο στην υπέρταση, όσο και σε τυχόν άλλα σχετικά προβλήματα της υγείας σας, οπότε :

1. Αν είστε παχύσαρκος, αδυνατίστε! Η διόρθωση της παχυσαρκίας είναι συχνά ικανή να αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση.

2. Ελαττώστε το αλάτι στη διατροφή σας! Αντίθετα εμπλουτίστε την με τροφές φυτικής προέλευσης, που είναι πλούσιες σέ κάλιο, όπως λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα του αλατιού που θα βρείτε στα Φαρμακεία ή το αλάτι ΚΑΛΑΣ με το πράσινο καπάκι. Τέλος μή χρησιμοποιήτε κύβους διαφόρων γεύσεων στο μαγείρεμα, διότι περιέχουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού (γλουταμινικό νάτριο) ή συντηρημένα φαγητά σε κονσέρβες. Μειώστε τη κατανάλωση καφέ και όλων των προϊόντων που περιέχουν καφείνη, όπως π.χ. μαύρο τσάι, σοκολάτα ρόφημα,αναψυκτικά τύπου Cola.

Διαφήμιση

3. Μειώστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών σε ένα-δύο ποτήρια ποτού ή κόκκινου κρασιού μία-δύο φορές την εβδομάδα.

4. Προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα, γιατί βλάπτει τα αγγεία, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και παράλληλα επιβαρύνει άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το αναπνευστικό.

5. Να ασκείστε τακτικά: Το τρέξιμο, το βάδισμα, το κολύμπι, η ποδηλασία είναι οι καλύτερες επιλογές για να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε τη φόρμα σας και να μειώσετε τη πίεσή σας.

6. Αντιμετωπίστε το άγχος: Αποφύγετε έντονες συγκινήσεις και ενοχλητικές καταστάσεις, καλλιεργήστε τον αυτοέλεγχό σας και οργανώστε το χρόνο σας στη καθημερινή ζωή.

Εάν τελικά δεν καταφέρετε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με όλα τα παραπάνω, τότε το λόγο έχουν ο γιατρός σας και τα φάρμακα, ώστε να γίνει ένας πλήρης έλεγχος για να βρεθούν τα πιθανά αίτια που προκαλούν την υπέρταση, όπως διάφορες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, των νεφρών ή ακόμα και συγγενείς παθήσεις. Παράλληλα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής άλλων λαμβανομένων φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, όπως π.χ. κορτιζόνη, αντισυλληπτικά, κ.α.

Πατσιαλάς Θανάσης Καρδιολόγος

Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#αναψυκτικά
#διατροφή
#κάλιο
#κάπνισμα
#λαχανικά
#μέτρα
#όσπρια
#προβλήματα
#ρόφημα
#σοκολάτα
#συγγενείς
#τρέξιμο
#τσάι
#φάρμακα
#φρούτα
#χρόνο