Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Παρότι ο κίνδυνος είναι μέτριος, οι πιθανές επιπτώσεις σε πληθυσμιακή βάση είναι αξιοσημείωτες επειδή όλες οι έγκυοι εκτίθενται σε λιγότερη ή περισσότερη ρύπανση.
“Ο πιο ευαίσθητος χρόνος έκθεσης φαίνεται να είναι ο μήνας πριν και μετά τον τοκετό», σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Emily DeFranco, γιατρό στο Ιατρικό Κέντρο Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.
Η DeFranco και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα σωματίδια που ονομάζονται PM (particulate matter) και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.
Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες αφορούσαν την έκθεση σε χονδρόκοκκα σωματίδια (PM10) τα οποία μπορούν με την εισπνοή να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα. Τα λεπτόκοκκα σωματίδια PM2,5 αποτελούν σοβαρότερη απειλή για την υγεία επειδή μπορούν να φτάσουν στους αεραγωγούς και στις κυψελίδες των πνευμόνων και στη συνέχεια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα σωματίδια αυτά αποτελούνται από μικροσκοπικά μόρια και υγρά σταγονίδια που εισέρχονται στο σώμα επηρεάζοντας αρνητικά πολλές πτυχές της υγείας.
Οι παλαιότερες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια έκθεση σε PM2,5 προκαλεί οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και μιτοχονδριακές αλλοιώσεις.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία πιστοποιητικών γέννησης και στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για τη συγκέντρωση των σωματιδίων PM2,5 στο Οχάιο από 57 σταθμούς παρακολούθησης του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency).
Οι ερευνητές συνέδεσαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες της κατοικίας της μητέρας για κάθε γέννηση με τον πλησιέστερο σταθμό παρακολούθησης και τις μέσες τιμές των σωματιδίων.
Στη συνέχεια εκτίμησαν τη συσχέτιση μεταξύ των γενετικών ανωμαλιών που καταγράφηκαν στα παιδιά που γεννήθηκαν και στην έκθεση της μητέρας στα λεπτά σωματίδια του αέρα δύο μήνες πριν τη γέννηση και δύο μήνες μετά.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση ένα μήνα πριν από τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με γενετικές καρδιακές ανωμαλίες καθώς επίσης και σκισμένο χείλος (λαγωχειλία) ή σκισμένο ουρανίσκο (λυκόστομα).
Οι γενετικές ανωμαλίες επηρεάζουν το 3% όλων των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatrics.