ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βρεθεί σύντομα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βρεθεί σύντομα θεραπεία
Παρά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στις έρευνες για ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι τελικά θα τα καταφέρουν.

Ελπίδες ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, εξέφρασαν χθες βρετανοί επιστήμονες.

Σε νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι 12 φάρμακα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2021.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποιο από αυτά θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, ώστε να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε βάθος 10ετίας εξάλλου πιστεύουν ότι θα έχει βρεθεί και ένα εμβόλιο το οποίο θα χορηγείται προληπτικά στους 50άρηδες για να αποτρέψει τη νόσο.

Η ανάγκη για μια νέα θεραπεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι παγκοσμίως πάσχουν ήδη από αυτήν 44 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2030 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει τα 82 εκατομμύρια και το 2050 τα 152 εκατομμύρια.

Ωστόσο έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που εγκρίθηκε για τελευταία φορά κάποιο φάρμακο. Έκτοτε, η επιστήμη μόνο αποτυχίες έχει να επιδείξει, συχνά στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών.

Η νέα έκθεση

Τη νέα έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) για λογαριασμό του οργανισμού Alzheimer’s Research UK.

Διαφήμιση

Όπως γράφουν, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Στην καλύτερη περίπτωση τα υπάρχοντα φάρμακα αμβλύνουν τα συμπτώματα και διεγείρουν προσωρινά τη σκέψη και τη μνήμη.

Ωστόσο τα 12 ερευνητικά φάρμακα μπορεί να σταματήσουν, να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν τη νόσο.

Τα περισσότερα από αυτά επιτίθενται στις κολλώδεις πλάκες μιας πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών. Η πρωτεΐνη λέγεται β-αμυλοειδές και εμποδίζει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

Δύο από τα ερευνητικά φάρμακα, εξάλλου, καταπολεμούν τη φλεγμονή που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι αν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου κατά έστω 3 χρόνια, θα μειωθεί κατά σχεδόν 50% το κόστος της ασθένειας για το βρετανικό ΕΣΥ.

Σήμερα, η νόσος κοστίζει κάθε χρόνο στη βρετανική οικονομία 26 δισεκατομμύρια λίρες (29,7 δισ. ευρώ).

Εκατοντάδες μελέτες

Τα 12 φάρμακα είναι μερικά από τα σχεδόν 85 που δοκιμάζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να βρεθεί επιτέλους μια νέα θεραπεία.

Οι προσπάθειες αυτές ήταν εκατοντάδες την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Alzforum που συλλέγει στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και τις εκβάσεις τους.

Μόνο πέντε φάρμακα, όμως, εγκρίθηκαν τελικά για χρήση σε ανθρώπους, με το τελευταίο να εγκρίνεται το 2003.

Συνολικά, το ποσοστό αποτυχίας των έως τώρα προσπαθειών υπερβαίνει το 99%, αλλά οι επιστήμονες δεν χάνουν τις ελπίδες τους και συνεχίζουν τις έρευνες.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#Αλτσχάιμερ
#ανάγκη
#ανάπτυξη
#άνθρωποι
#επιστήμονες
#έρευνες
#ΕΣΥ
#ευρώ
#Ευρώπη
#θεραπεία
#ιστοσελίδα
#Οικονομικών
#ποσοστό
#Σήμερα
#Υγείας
#φάρμακα
#χρόνο